Bonaire opgelucht en geschokt

bron Radio Nederland Wereldomroep

Een dag nadat de dood van Marlies van der Kouwe bekend is gemaakt, reageert Bonaire opgelucht en geschokt. Bij sommigen maakt de onzekerheid van de afgelopen weken over de ontvoeringszaak plaats voor een keiharde opstelling richting de mogelijke daders, maar anderen zijn vertwijfeld.

Op zondagochtend 19 oktober lijkt alles normaal op het eiland. Bij Hotel Plaza Bonaire wordt alles in gereedheid gebracht om de toeristen een plezierige dag te bezorgen. Maar de vlaggen voor het hotel hangen halfstok. De ouders van Marlies verblijven in het hotel en het personeel leeft erg met hen mee. Wrang is dat hoofdverdachte Ryan P. bij het hotel werkte op het moment dat de apothekersassistente verdween.

De man bij de scooterverhuur vertelt dat Bonaire een gesloten gemeenschap is en de afgelopen weken met de tragische gebeurtenis probeerde te leven. "Onderling wordt er wel over gepraat. Er gaat nu een zucht van verlichting dat het afgesloten kan worden." De vondst van het lichaam brengt enige verlichting, ook bij de gasten van het hotel. "We zijn er nog niet", zegt de verhuurder, "maar het wordt gelukkig geen Aruba-tafereel." Hij verwijst daarmee naar de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway, die nooit is gevonden.
Op Bonaire oordelen veel mensen hard over de daders. "Die meneer moet een goede straf krijgen", zegt een vrouw. Dat de verdachten Bonairianen zijn interesseert haar niet. "Dit moet heel hard aangepakt worden. Zeg maar zoals in Amerika: de elektrische stoel." Een man vindt dat de dader opgehangen moet worden.

Het eiland leeft mee met de familie, maar vreest ook gevolgen voor het toerisme. Maar voorop staat verdere de oplossing van de zaak, nu vast staat dat Marlies dood is. In de kerkdienst vlakbij de vindplaats van het lichaam wordt opgeroepen om met meer tips naar de politie te gaan. "We hebben ook gebeden dat de politie meer kan vinden." Een kerkgangster vindt het allemaal erg, maar is ook opgelucht dat Marlies is gevonden. "We weten nu iets." De doodstraf vindt ze te ver gaan: "Er moet wel iets gedaan worden. We willen niet meer dat dit soort dingen gebeuren."
Het onderzoek richt zich nu met volle kracht op de mogelijke daders. Ryan P., die al weken vastzit, geldt nog steeds als hoofdverdachte nummer één, zei officier van justitie David van Delft op de persconferentie. Belangrijk is dat door het Nederlandse Forensisch Instituut sectie wordt verricht op het lichaam van Marlies om de doodsoorzaak vast te stellen. Van Delft wil daarop niet vooruitlopen om het 'tactisch onderzoek' niet te beïnvloeden.
De resultaten van het onderzoek tot nu toe wijzen er volgens de officier op dat de juiste verdachten zijn opgepakt. Maar omdat Ryan P. 'weigert het gedaan te hebben' is er meer bewijs nodig. Dat zou DNA-materiaal kunnen zijn, bevestigt Van Delft. Ryan P. is naar Curaçao overgebracht, omdat de beveiliging daar beter is. "Ik vond het buitengewoon onkies om in hetzelfde gebouw de stoffelijke resten van het slachtoffer te hebben en een paar deuren verder de verdachte, die ervan verdacht wordt het meisje te hebben omgebracht."

Korpschef John Schagen vond het tegelijk een 'ondankbare en dankbare' taak om de ouders van Marlies in te lichten. "De ouders zijn zeer aangeslagen, maar ook opgelucht." De familie wordt begeleid bij het verwerkingsproces. "Ze zullen op enig moment hun verhaal doen naar de buitenwereld", aldus Schagen.

Verslag van René Roodheuvel (7'11'')
http://download.omroep.nl/rnw/smac/cms/car_bonaire_marlies_20081020_44_1kHz.mp3
Reacties op Bonaire (5'24'')
http://download.omroep.nl/rnw/smac/cms/car_bonaire_reacties_20081020_44_1kHz.mp3

--------------------
Totaal nieuwsaanbod Caraibische Afdeling