Curaçaose zangeres Izaline Calister met Winternachten tournee naar Suriname

bron Winternachten

Auteurs uit vijf landen reizen met Winternachten naar Paramaribo voor het Literair Festival Suriname, van 6 tot en met 9 november. De Nederlandse auteur Gerrit Komrij treedt er samen op met auteurs uit Suriname, Zuid-Afrika, Indonesië, Turkije en Marokko. Ook de Curaçaos-Nederlandse zangeres Izaline Calister reist mee.

In deze derde Suriname-tournee sinds 2004 werkt Winternachten samen met de Stichting Literair Festival Suriname. Er is een programma samengesteld rond het thema 'Satire en Spot - spiegels en lachspiegels'. De dichters, schrijvers en musici treden op in drie programma's in de tropische tuin 'Prakwaki' . Ook is er een programma voor studenten.Naast Gerrit Komrij nemen namens Winternachten de volgende auteurs deel: Putu Wijaya uit Indonesië, Asli Erdogan uit Turkije, Youssouf Amine Elalamy uit Marokko en Peter Snyders uit Zuid-Afrika. De Curaçaose/Nederlandse zangeres Izaline Calister en haar begeleiders Roël Calister (percussie) en Ed Verhoeff (gitaar) brengen een programma van verhalen op muziek. Voor Calister is deze tournee onderdeel van een tweejarig samenwerkingsproject met Winternachten, waarvoor ze reisde naar de Antillen, Suriname en Indonesië. Zo bouwde ze een repertoire op van gezongen verhalen uit deze landen. Maar ook in Nederland vond ze oude volksverhalen en legendes waar ze muziek bij componeerde.

Onder de Surinaamse deelnemers aan het festival zijn de dichters Celestine Raalte, Antoine de Kom, Jit Narain en de schrijvers Rappa en Ellen Ombre. De keuze voor deze deelnemers is gemaakt door de Stichting Literair Festival Suriname in Paramaribo.