De Haseth: ‘Culturen verrijken’

bron: Radio Nederland Wereldomroep

Het eerste exemplaar van ‘Slaaf en Meester', de Nederlandse vertaling van de novelle ´Katibu di Shon´, van Carel de Haseth werd uitgereikt aan minister Plasterk van Onderwijs en aan plaatsvervangend Gevolmachtigd Minister van de Nederlandse Antillen Salmon-Brooks.

Voor De Haseth geeft zijn boek niet alleen een deel van de Curaçaose geschiedenis weer, maar zit er nog een duidelijke boodschap in het boek: "Je kunt niet zonder elkaar. Zelfs als de tegenstellingen heel groot zijn, zoals tussen een slaaf en een meester, ben je op elkaar aangewezen. Dat geldt zeker voor een kleine gemeenschap als die van Curaçao. Je kunt je niet verbergen in je eigen groep en je ook niet onttrekken aan de invloed van een ander."
´Slaaf en Meester´ vertelt het fictieve verhaal van de slaaf Louis en zijn meester Wilmoe. Het boek is gebaseerd op historische gegevens, met name op de wreed onderdrukte slavenopstand van 17 augustus 1795 op Curaçao. Politicus, schrijver en dichter Carel de Haseth schreef het origineel in het Papiaments in de jaren tachtig. Met de door hemzelf vertaalde Nederlandse editie hoopt de auteur een nieuwe lezersgroep aan te boren.

De Haseth vindt dat zijn novelle in Nederland nog steeds actueel is. Hij merkt dat vanuit Nederland steeds meer belangstelling is voor de slavernijgeschiedenis. "In de jaren tachtig werd nog gezegd: ‘Dat is jullie geschiedenis, daar hebben wij niks mee te maken.' Maar nu komt steeds meer het besef dat de slavernij ook onderdeel is van de Nederlandse geschiedenis."
Op cultureel gebied zijn er genoeg mogelijkheden om samen te werken. "Kennis van andere culturen verrijkt", aldus De Haseth. "Veel mensen zijn geneigd zichzelf op te sluiten. Maar je kunt ook je eigen cultuur intact houden en over de grens kijken naar wat je nog meer kunt gebruiken. Die impressies en ervaringen kun je dan verwerken in je eigen cultuurbeeld."

De schrijver is verheugd dat bijvoorbeeld Antilliaanse muzikanten in Nederland flink aan de weg timmeren: "Dat komt niet doordat ze zich gedragen als de gemiddelde Nederlander, maar omdat ze iets bieden wat ze meegenomen hebben van hun eilanden. Tegelijkertijd benutten ze hier kansen die ze op hun eiland niet hadden. Dat is een win-win situatie."

Carel de Haseth vertelt over zijn boek (3'52").

--------------------
Totale nieuwsaanbod Caribische redactie RNWO