De Waart: Curaçao kan uitspraak niet negeren

bron Radio Nederland Wereldomroep

Beslag op tegoeden van de Curacaose Dokmaatschappij (CDM) is onafwendbaar als de Amerikaanse uitspraak in de zaak van de Cubaanse arbeiders niet wordt erkend. Dat zegt hoogleraar Volkenrecht Paul de Waart. Ook beslag op tegoeden van Curacao en zelfs van het Koninkrijk sluit hij niet uit.

Gedeputeerde Eugene Rhuggenaath zei dat de Dokmaatschappij de uitspraak in de 'slavernijzaak' niet zal erkennen, omdat de maatschappij de schadevergoeding van 80 miljoen dollar niet kan opbrengen. Maar, zegt hoogleraar De Waart, dat helpt niet. Naar het internationale recht kan de Amerikaanse uitspraak wel degelijk ten uitvoer worden gelegd: "Als er geen hoger beroep meer mogelijk is, kan er beslag elders in de wereld worden gelegd."

In de zaak van drie Cubaanse havenarbeiders oordeelde de rechter in Miami dat de arbeidsomstandigheden bij CDM neerkwamen op moderne slavernij. Ze zouden zijn uitgebuit en kregen een hongerloon. Daarvoor legde de rechter het bedrijf een schadevergoeding op van 80 miljoen dollar. Volgens Curaçao was de rechter in Miami partijdig, maar dat had dan tijdens de rechtszaak naar voren gebracht moeten worden, zegt De Waart. "Men had die rechter tijdens het proces moeten wraken." Het advies van de advocaat van de Dokmaatschappij om niet aan het proces deel te nemen lijkt De Waart 'niet zo verstandig'.

De Waart kan niet inschatten hoeveel kans Curaçao (of CDM) heeft om onder de schadevergoeding uit te komen, omdat hij de zaak inhoudelijk niet kent. Maar het is altijd mogelijk dat er in hoger beroep een andere uitspraak komt. Bovendien kan in hoger beroep de rechter zonodig alsnog gewraakt worden.
Mocht er in een later stadium in Nederland beslag worden gelegd op Curaçaose tegoeden, dan kan de Nederlandse rechter nog oordelen over dat terecht is en of het vonnis definitief is. "Als hij van oordeel is dat de uitspraak duidelijk onrechtmatig is, kan hij toestemming weigeren om beslag te leggen." Hetzelfde geldt voor eventuele beslagleggingen in andere landen.

De Waart waarschuwt verder voor de mogelijke gevolgen voor de schuldsanering bij de staatkundige vernieuwing. Als daarbij tegoeden in andere landen betrokken zijn, zou de rechter in dat land beslag kunnen laten leggen. Maar duidelijkheid bestaat er niet over dit soort kwesties: "Daar zijn de meningen over verdeeld."

Jan-Willem Oomen in gesprek met Paul de Waart (4'47'').

------------------
Totale nieuwsaanbod Caribische redactie