Deze maand verschijnt ‘Slaaf en meester'

bron In de Knipscheer

Deze maand verschijnt van Carel de Haseth (Curaçao) de novelle Slaaf en Meester, het fictieve verhaal van de slaaf Louis en zijn meester Wilmoe gebaseerd op een kern van historische gegevens, met name de wreed onderdrukte slavenopstand van 17 augustus 1795 op Curaçao.

In zes hoofdstukken vertellen Louis en Wilmoe hun versie van de gebeurtenissen tijdens en na de opstand. Woede, haat en begrip voor de ander wisselen elkaar daarbij af. Hoewel Wilmoe sympathie kan opbrengen voor de motieven van de opstand kan hij Louis niet redden van de galg. Louis verkiest zelfs wat de dood betreft de vrijheid boven slavernij en sterft door eigen hand.

Slaaf en Meester, dat nu officieel voor het eerst als autonome uitgave verschijnt, is een vertaling van de oorspronkelijk in het Papiaments geschreven novelle Katibu di Shon. De Haseth kreeg er in 1989 de Cola Debrotprijs van het Eilandgebied Curaçao voor, de hoogste culturele onderscheiding op het eiland. In 2007 kwam de Duitse vertaling uit Sklave und Herr. Op verzoek van operazangeres Tania Kross werkt De Haseth aan een libretto van Katibu di Shon, dat daarmee de eerste Papiamentstalige opera wordt.

Carel de Haseth (Curaçao 1950) debuteerde in 1969 met de dichtbundel 3 dagen vóór Eva. Hij schrijft zowel in het Papiaments als in het Nederlands. Over de gedichten in Zolang er kusten zijn (In de Knipscheer, 2001) merkte Jos de Roo in Trouw op dat de schrijver er zijn “Caribisch levensgevoel” in etaleert “dat niet denkt in tegenstellingen, maar deze reduceert tot twee polen van dezelfde zaak: leven en dood, eiland en zee, verleden en heden, blank en zwart, beweging en stilstand.”

Auteur: Carel de Haseth
Slaaf en Meester. Novelle.
Genaaid gebonden met stofomslag, 80 blz.
ISBN 978-906265-598-4€ 15,00. 2008