Lichaam Marlies van der Kouwe gevonden

bron: Radio Nederland Wereldomroep

Het lichaam van de vermiste 24-jarige Marlies van der Kouwe is op Bonaire gevonden. Zij lag begraven in dicht struikgewas bij de wijk Amboina. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Van der Kouwe verdween vier weken geleden, op 21 september, toen zij dichtbij haar appartement 's nachts van haar fiets werd getrokken.

De politie zette het terrein vrijdagavond hermetisch af, waarna in de media al volop werd gespeculeerd over de vondst van het lichaam van de apothekersassistente. Volgens Wereldomroepcorrespondent René Roodheuvel gaf het te denken dat dit werd bekendgemaakt, al werd toen nog in het midden gelaten wat er op het terrein gebeurde. Het stoffelijk overschot van Marlies werd gevonden op ongeveer vijf kilometer van waar zij verdween.

Waarschijnlijk door de zware regens van orkaan Omar, eerder deze week, werden lichaamsdelen blootgelegd. Ook zouden tips de politie naar de vindplaats hebben geleid, maar daarover wilden politie en justitie niets zeggen. Er zijn ook persoonlijke bezittingen aangetroffen van het slachtoffer.

Officier van Justitie David van Delft wilde niet precies zeggen hoe Marlies om het leven is gekomen. Wel is daarvan op basis van forensische gegevens een beeld. Hij sprak van 'briljant tactisch recherchewerk' bij de oplossing van de zaak. Op het politie-onderzoek was aanvankelijk kritiek, omdat er pas na 36 uur groot alarm werd geslagen. Daarnaar is intern onderzoek verricht. Dat is klaar, zei commissaris Schagen, maar de resultaten maakt hij pas later bekend.

Gebitsgegevens
Na de vondst van het stoffelijk overschot is via gebitsgegevens vastgesteld dat het inderdaad om Marlies van der Kouwe ging. Onderzoek van dna-gegevens moet ook het laatste spoortje twijfel wegnemen. De familie werd vrijdagmiddag al op de hoogte gesteld. Dat was niet gemakkelijk, zei korpschef John Schagen. "Maar er was ook een zekere opluchting omdat er nu zekerheid is", zei hij.

Chronologie
20 september:
in de nacht van zaterdag 20 september op zondag 21 september verdwijnt de 24-jarige Marlies van der Kouwe. Ze zou op de terugweg van een feestje van de fiets zijn gesleurd door een man op een scooter.

24 september:
rechercheurs van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) helpen bij het onderzoek. De zoektocht naar de apothekersassistente wordt geïntensiveerd met meer auto's, helikopters en schepen.

26 september:
de politie van Bonaire houdt Ryan P. uit Kralendijk aan.

3 oktober:
de ouders van Marlies van der Kouwe roepen in een open brief iedereen op die iets weet van haar verdwijning dat te melden bij de politie.

10 oktober:
de politie houdt een tweede verdachte aan: 19-jarige Siegmar M.

12 oktober:
een derde verdachte wordt aangehouden. De 37-jarige broer van Ryan P.

14 oktober:
de politie arresteert een vierde verdachte, een 30-jarige bewoner van Bonaire. De derde verdachte is weer op vrije voeten gesteld.

17 oktober:
de politie sluit een terrein bij de wijk Amboina hermetisch af voor een nieuwe zoekactie.

18 oktober:
de politie maakt bekend het lichaam van Marlies van der Kouwe te hebben gevonden.
In de verdwijningszaak zijn de afgelopen weken vier mensen aangehouden, van wie er nog drie vastzitten. Hoofdverdachte is de 27-jarige Ryan P., die al snel na de verdwijning van Marlies werd opgepakt. Hij is overgebracht naar de gevangenis Bon Futuro op Curaçao.

Zijn broer werd eveneens kort vastgehouden, maar is weer op vrije voeten. De andere verdachten, de 19-jarige Siegmar M. en een 30-jarige inwoner van Bonaire, zitten nog vast. Van Delft verwacht nog meer aanhoudingen, nu het lichaam van Marlies is gevonden.

Daders
Een uitgebreide zoektocht door de politie, met hulp van onder meer honden, mocht tot vrijdag niet baten. Twee specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut zijn naar Bonaire gekomen om te helpen bij het verdere onderzoek. Dat gaat nog steeds verder, zei Van Delft op de persconferentie, want de precieze toedracht is nog niet duidelijk en er moet nog zekerheid komen over de daders.

De verdwijningszaak op Bonaire deed veel mensen denken aan de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway op het nabijgelegen Aruba. De massale media-aandacht vanuit Nederland was ook vergelijkbaar. Politie en justitie wijzen elke vergelijking van de hand. Ook werd er niet om assistentie is gevraagd bij de collega's van dat eiland.

------
Caribiana Wereldomroep