Marine schiet Sint Maarten te hulp bij orkaan Omar

bron Ministerie van Defensie

Een deel van het orkaannoodhulp detachement van de Koninklijke Marine vertrok woensdag naar Sint Maarten. Het detachement gaat hulp bieden voor en na het voorbijkomen van orkaan Omar. Deze orkaan is al van een tweede naar de derde categorie gegroeid en trekt nu over de Bovenwindse eilanden.

Kustwachtcutter Jaguar en ondersteuningsschip Hr.Ms. Pelikaan van de Koninklijke Marine vertrokken vanmorgen om 4 uur (Nederlandse tijd; 2200 uur lokale tijd) van Curacao, richting St. Maarten. Daar komen de schepen in de loop van vrijdag aan. De Jaguar met medisch personeel en de Pelikaan met 30 mariniers. Het Westschip Van Speijk blijft standby liggen in Willemstad, Curacao, om als de nood echt groot blijkt te zijn, snel te kunnen opstomen.

De burgergezaghebber van Sint Maarten diende een verzoek in voor militaire noodhulp. Met het oog op de zich snel ontwikkelende tropische storm Omar was de DASH-8 van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba al in gereedheid gebracht voor het vervoer van personen en goederen. Hierdoor kon het toestel een uur na het verzoek tot bijstand al vertrekken. Met aan boord het zogenoemde ’command and control’ element van de 32ste infanteriecompagnie van het Korps Mariniers uit Aruba, enkele communicatiespecialisten en een ziekenverpleger van Marinebasis Parera.

Na aankomst op Sint Maarten zet het detachement zo snel mogelijk een communicatienetwerk op. De ervaring leert namelijk dat telefoonlijnen veelal uitvallen en ook het GSM-netwerk het begeeft. Zonder communicatie is het onmogelijk om aanvullende hulp aan te vragen of mensen naar de juiste locatie te dirigeren. Als de verbindingen zijn zeker gesteld, zullen de mannen waar mogelijk helpen met het treffen van de laatste noodmaatregelen.

Na passage van de orkaan neemt het aanwezige detachement de schade op. Hierbij levert de DASH-8 beelden vanuit de lucht. Afhankelijk van de ernst van de situatie worden, in overleg met de rampenstaf Sint Maarten, aanvullende eenheden ingezet. Om zo min mogelijk tijd te verliezen, varen het ondersteuningsvaartuig Hr.Ms. Pelikaan beladen met hulpgoederen en de kustwachtcutter Jaguar vanavond in het kielzog van de orkaan richting de Bovenwinden. Ook het stationsschip Hr.Ms. Van Speijk staat stand-by voor eventuele inzet.