PvdA-leden lobbyen tegen VIA

bron Antilliaans Dagblad

Prominente PvdA-leden van Antilliaanse afkomst gaan een dringend beroep doen op de Tweede Kamerfractie van hun partij om de invoering van de VerwijsIndex Antillianen tegen te houden.

Dat gebeurt eind deze maand wanneer zij in Den Haag een ontmoeting hebben met de ‘Antilliaanse’ Kamerleden Chantal Gillard en John Leerdam en hun fractiegenoot Jeroen Dijsselbloem. Die laatste wordt gezien als de voorman van de rechtervleugel van de PvdA die een stevige aanpak van Antilliaanse risicojongeren voorstaat en ook voorstander is van het VIA- plan van minister en partijgenoot Vogelaar voor Integratie. De Antilliaanse delegatie bestaat uit onder meer Ed Gumbs die diverse bestuurlijke functies voor de PvdA heeft bekleed (zoals lid van Provinciale Staten in Flevoland) en voorzitter Ruben Severina van de MAAPP die voor zijn partij lid is van de gemeenteraad van Zoetermeer. Het gesprek met de Kamerleden is van belang omdat de sleutel voor het al dan niet invoeren van de VIA in handen ligt van de PvdA.

Coalitiegenoot Christen- Unie is een uitgesproken tegenstander en het CDA weifelt Een ‘nee’ van de sociaaldemocraten legt derhalve het beslissende gewicht in de schaal om Vogelaar er toe te bewegen van de VIA af te zien. Gumbs en Severina hopen dat hun Haagse lobby er toe leidt dat Vogelaar nog voor haar vertrek op 9 november naar Curaçao vanuit haar eigen fractie het signaal krijgt dat het beter is naar een alternatief te zoeken.

Het ‘eerste’ gespreksonderwerp voor Vogelaar tijdens haar werkbezoek is de VIA, zo heeft ze eerder deze maand met premier De Jongh-Elhage afgesproken. In een interview met deze krant zei de bewindsvrouw open te staan voor alle opties, maar de Antilliaanse gemeenschap in Nederland is er niet gerust op.