Verdachte van moord op Marlies zwaar beveiligd

bron: de Telegraaf

Hoofdverdachte van de moord op Marlies van der Kouwe de 24-jarige Rayan Pieters wordt in de gevangenis ernstig bedreigd door medegedetineerden. Dat is de reden dat hij door justitie op een zeer zwaarbeveiligde afdeling is geplaatst.

In de gevangenis op Curaçao vinden regelmatig steek- en schietpartijen plaats. Onlangs is er nog een gevangene vermoord. De politie wilde Rayan Pieters juist hermetisch afschermen, maar ook op Curaçao blijkt dat nu niet mogelijk. De politie op Bonaire heeft na het terugvinden van het lichaam van Marlies van der Kouwe gistermiddag (lokale tijd) intussen een groot offensief ingezet tegen mogelijke medeverdachten. Op Bonaire werd gisteren een vijfde verdachte gearresteerd, de 25-jarige Khamet Martijn.

Telefoons
Hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan 'vrijheidsberoving'. De nieuwe verdachte woont in dezelfde buurt Terra Kora als hoofdverdachte Rayan Pieters.

Ook werden op het eiland huiszoekingen verricht in bijzijn van hoofdofficier van justitie David van Delft. Daarbij werden onder meer telefoons, papieren en kleding in beslag genomen. Ook voor vandaag staat een nieuwe arrestatie en een reeks huiszoekingen gepland, zo stellen bronnen binnen het rechercheteam.

Aangewezen
Volgens medegedetineerden in de Bona Futura-gevangenis heeft Rayan Pieters inmiddels iemand anders aangewezen die verantwoordelijkheid zou zijn voor de ontvoering van Marlies. Hij zou hebben verwezen naar de al maanden voortvluchtige gevangene Jair Louteria, die vanaf Curaçao ontsnapte en zich op Bonaire schuilhoudt. De man was tot ruim 20 jaar cel veroordeeld voor een dubbele moord.

Herdenking donderdag
Volgens de advocaat van Rayan Pieters, mr. Marga Domingo, heeft haar cliënt "wel verklaringen afgelegd, maar heeft hij niets bekend". Ze stelt dat Pieters in de gevangenis slecht wordt behandeld. "Volgens de dokter worden zijn lichamelijke klachten veroorzaakt door te weinig beweging, zelfs het half uurtje luchten per dag wordt hem ontzegd."

De herdenkingsbijeenkomst voor Marlies op Bonaire is donderdag. Er wordt nog een geschikte ruimte gezocht op het eiland. De familie van Marlies heeft verklaard dat de pers welkom is, maar dat de nabestaanden geen interviews zullen geven.