VVD'er Kamp verruilt Kamer voor Antillen

bron: ANP

Tweede Kamerlid Henk Kamp van de VVD wordt commissaris voor de Antilliaanse eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Betrouwbare bronnen in Den Haag hebben dit bericht van BNR Nieuwsradio dinsdag bevestigd.

Als commissaris zal Kamp zich vooral bezighouden met de uitvoering van de plannen om de drie eilanden de komende jaren als bijzondere gemeenten binnen het Nederlands staatsbestel te brengen. De oud-minister van Defensie moet erop toezien dat dit op een goede manier en op tijd wordt gerealiseerd.

Als Kamerlid viel Kamp (56) op door zijn rechtlijnige en strenge kijk op asielzaken en integratie en ontpopte hij zich tot een prominent VVD'er op de rechtervleugel. In Kamerdebatten pleitte hij vaak voor een harde aanpak van Antilliaanse jongeren die over de schreef gaan.

Hij verzette zich tegen de komst van criminele jongeren uit de Antillen naar Nederland. Kamp vindt dat hun problemen op de Antillen zelf moeten worden opgelost. Laagopgeleide jongeren uit de Antillen en Aruba die zich hier misdragen, moeten terug, stelde hij.

Kamp, geboren in Hengelo, loopt al vanaf 1994 mee in de Haagse politiek. In 2002 werd hij minister van VROM in het eerste kabinet-Balkenende. Eind dat jaar verving hij zijn afgetreden partijgenoot Benk Korthals op Defensie, waar hij tot eind februari 2007 bleef zitten.