Dengue epidemie ernstiger

bron: Antilliaans Dagblad

Willemstad - De situatie rond dengue op Curaçao wordt steeds zorgwekkender. Met 140 bevestigde gevallen in oktober, neemt de epidemie ernstigere vormen aan en gaat steeds meer in de richting van de situatie in 2002 toen er in korte tijd 150 gevallen werden geconstateerd.

Dit werd bekendgemaakt tijdens een persconferentie die de gezondheidsdienst GGD gisteren
gaf. De 140 gevallen van oktober zijn veel meer dan de GGD had verwacht, meldt Yaskara Halabi van de GGD.

In de eerste twee weken van november zijn 61 gevallen bevestigd. Dit lijkt op een daling vergeleken met oktober maar het aantal is exclusief de gevallen waarvan de testresultaten nog niet binnen zijn. De meest voorkomende symptomen zijn koorts (98 procent), hoofdpijn (86 procent), pijn achter de ogen (74 procent), pijn over heel het lichaam (74 procent), pijn in de gewrichten (65 procent), uitslag op de huid (37 procent), overgeven (58 procent), diaree (38 procent), hoesten (35 procent), en bij een klein aantal gevallen is er ook sprake van bloedingen. De meeste gevallen komen voor bij personen tussen de 15 en 44 jaar waarvan in de leeftijdscategorie 25 tot 44 meer vrouwen dan mannen besmet zijn. De GGD kon gisteren niet bevestigen dat personen in het ziekenhuis zijn opgenomen met dengue.

De GGD vertegenwoordigers benadrukken nogmaals het belang van preventie door het elimineren van de broedplaatsen van de Aedes aegypti mug die verantwoordelijk is voor de verspreiding van de ziekte. De bevolking moet deze waarschuwing serieus nemen, aldus de GGD en moet direct actie nemen om alle objecten waar water in kan blijven staan op te ruimen. De mug maakt geen onderscheid tussen personen. De hevige regenval van de laatste tijd, de late start van de voorlichting- en preventie campagne van de GGD en de lage respons van de bevolking op de preventie acties, maakt de situatie er niet gemakkelijker op. De kans dat het aantal dengue gevallen blijft toenemen, ligt voor de hand. Ondertussen blijft de GGD de verantwoordelijkheid verleggen naar de bevolking.