Etniciteit in VIR

bron: Radio Nederland Wereldomroep

Joël Voordewind en Glenn Helberg over de VIR (6'04")

De etnische afkomst van jongeren kan worden vastgelegd in de VerwijsIndex Risicojongeren (VIR) waar minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin aan werkt. Dat stelden regeringspartijen CDA en PvdA 26 november tijdens een overleg in de Tweede Kamer.
Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor het vastleggen van de gegevens van Antillianen.

Omdat sinds het aftreden van minister Ella Vogelaar onduidelijk is of de omstreden VerwijsIndex Antillianen (VIA) wel of niet doorgaat, onderzoekt de politiek alvast de alternatieven. De VIR is in dat geval een goede optie volgens regeringspartijen CDA en PvdA.
Maar niet iedereen is blij met de mogelijke opname van etnische gegevens in de VIR. Coalitiepartij Christenunie is bijvoorbeeld tegenstander. De partij denkt bovendien dat de VIA nog steeds van de baan is. Joël Voordewind: "Tot het tegendeel blijkt, gaan we er vanuit dat de VIA van tafel is. Als er een nieuw kabinetsvoorstel komt, zullen we dat beoordelen. Maar de Christenunie is niet voor etnische registratie omdat dit stigmatiserend is voor bepaalde bevolkingsgroepen."

Voordewind wil bij probleemjongeren het liefst gaan praten met de gemeenschap waar ze vandaan komen en zo tot een oplossing komen. "De problemen moeten bij de kop aangepakt worden."

Glenn Helberg, voorzitter van het Overleg Orgaan Caribische Nederlanders (OCAN), heeft gemengde gevoelens over etnische registratie in de VIR. Hij is benieuwd naar het oordeel van de Raad van State dat volgens hem een herziene versie van het eerder afgeschoten wetsvoorstel onderzoekt. "Wij willen een brede discussie. De politiek wil etnische registratie, maar wil de maatschappij dat ook?" Hij ziet het wel als een ‘winstpunt' dat Antilianen in de VIR geen uitgangspunt meer vormen.

-------------------------------------------------------------------------------------------
Totale nieuwsaanbod Caribische redactie Radio Nederland Wereldomroep