Forum voor Stedelijke Vernieuwing nomineert Willemstad voor 'beste stadsontwikkeling'

bron: Antillenhuis

Het gaat weer goed met de Nederlandse stad. Waren steden na de Tweede Wereldoorlog decennialang overwegend probleemgebieden, de laatste jaren doen ze het beter. Sommige presteren zelfs buitengewoon goed. Daarom heeft de jarige stichting Forum voor Stedelijke Vernieuwing aan een deskundige jury gevraagd zeven steden te nomineren voor de prijs voor de beste stadsontwikkeling in de afgelopen vijfentwintig jaar.

De jury nomineerde begin oktober een aantal steden, waaronder Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Groningen, Maastricht, Tilburg en Willemstad (Curaçao). Vervolgens heeft het Forum voor Stedelijke Vernieuwing aan haar achtenzestig leden tellende Algemeen Bestuur gevraagd uit deze zeven steden de beste te kiezen. Welke stad in het koninkrijk heeft zich het beste ontwikkeld in sociaal, economisch, cultureel en fysiek opzicht? De winnaar van de verkiezing werd donderdagavond bekend gemaakt tijdens een feestelijke lustrumbijeenkomst van het Forum voor Stedelijke Vernieuwing in de Grote Kerk te Den Haag. Delegaties van alle zeven genomineerde steden waren daarvoor uitgenodigd, waaronder ook mw. Lisa Dindial, Gezaghebber van Curaçao. Zij kwam speciaal over uit Curaçao om de bijeenkomst bij te wonen. Uiteindelijk werden Rotterdam en Amsterdam de gezamenlijke winnaar. Zij ontvingen o.a. als prijs een speciaal voor de gelegenheid geschreven en ter plekke voorgedragen gedicht van Hagar Peeters.Abram de Swaan sprak de feestrede uit. Daniel Nicolas heeft in opdracht van het Forum voor Stedelijke Vernieuwing alle zeven steden gefotografeerd. Alan Lauris bracht door hem speciaal voor de gelegenheid gecomponeerde muziek ten gehore. Andrée van Es was de avondvoorzitter.


De jury had de zeven nominaties uiteraard allemaal voorzien van een uitvoerige motivatie. Zo schreven de deskundigen over Rotterdam onder meer: "De stadsvernieuwing, zoveel is zeker, is uitgevonden in Rotterdam. In deze stad aan de Maas kan men overal sporen vinden van een constante vernieuwingsoperatie. Denk aan de Kop van Zuid, maar vergeet ook niet het 'opzoomeren'. Ondertussen kleurt de oude havenstad steeds multicultureler. Rotterdam is en blijft de opwerkingsfabriek van Nederland."


foto's: Antillenhuis / Studio FVS