Vogelaar: VIA van de baan

De omstreden Verwijsindex Antillianen (VIA) is van de baan. Dat heeft minister Ella Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie vanmorgen bekend gemaakt.

Hoewel de minister de herkomst van jongeren (culturele achtergrond) wel degelijk van belang vindt voor de hulpverlening, denkt zij dat de door minister Rouvoet van Jeugd en Gezinvoorgestelde Verwijsindex Risicojongeren (VIR) ook voldoet. Hulpverleners dienen gestimuleerd te worden om in hun eigen dossiers melding te maken van de herkomst van jongeren als dat relevant is voor de hulpverlening, volgens de minister.

Minister-president Emily De Jongh-Elhage blikt uitermate tevreden terug op haar lobby die de minister uiteindelijk heeft doen besluiten af te zien van de VIA. De premier benadrukt overigens dat het probleem van Antilliaanse jongeren in Nederland een gezamnelijk probleem is, die ook gezamnelijk moet worden opgelost: het zijn tenslotte onze jongeren, aldus de minister-president.

Dick Drayer sprak met de premier en vroeg haar hoe zij terugkijkt op haar interventie bij minister Vogelaar (3'43").

Dick Drayer sprak ook met minister Ella Vogelaar en vroeg haar waarom de weg van VIA naar VIR, die in de zomer al open lag, nog zo lang op zich heeft laten wachten (4'04").