Weg vrij voor Ronde Tafel Conferentie

bron: Nederlandse Vertegenwoordiging NA

Niets hoeft een succesvolle Ronde Tafel Conferentie op 15 december 2008 in de weg te staan nu de politiewetgeving en de wetgeving voor het financieel toezicht in de nieuwe verhoudingen binnen het Koninkrijk zijn vastgesteld. Dit is het belangrijkste resultaat dat staatssecretaris Bijleveld (Koninkrijksrelaties) donderdag 26 november heeft bereikt met de bestuurders van de Nederlandse Antillen, Curaçao en Sint Maarten tijdens politiek overleg in Philipsburg (Sint Maarten). Met de Ronde Tafel Conferentie van 15 december staat het Koninkrijk aan de vooravond van grote en historische veranderingen De komende RTC levert de bouwtekening op voor een nieuw Koninkrijk met vier landen en drie ‘bijzondere’ gemeenten van Nederland in het Caribisch gebied. Alle benodigde wetgeving is klaar en ligt dan ter toetsing op tafel.

In de politieke stuurgroep is de politiewetgeving voor de nieuwe staatkundige verhoudingen vastgesteld. Uitgangspunt van de nieuwe politiewetgeving is een kwalitatief hoogwaardige en integere politieorganisatie. Curaçao en Sint Maarten krijgen een eigen politiekorps als zij land worden binnen het Koninkrijk. Bonaire, Saba en Sint Eustatius krijgen een eigen gezamenlijk politiekorps wanneer deze eilanden een ‘bijzondere gemeente’ van Nederland worden. Tussen de drie korpsen in het Caribisch deel van het Koninkrijk zal worden samengewerkt zodat politiemensen op alle eilanden bevoegd en inzetbaar zijn. Ook komt er een gemeenschappelijke voorziening waarin de korpsen samenwerken ter bestrijding van georganiseerde- en grensoverschrijdende criminaliteit en voor operationele ondersteuning.

De handhaving van de openbare orde en veiligheid en de hulpverlening op Curaçao en Sint Maarten valt onder het gezag van de ministers van Justitie van de nieuwe landen. Op Bonaire, Saba en Sint Eustatius (BES eilanden) zijn de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Nederlandse minister van Justitie hiervoor verantwoordelijk. Opsporings- en vervolgingsbevoegdheden vallen onder het gezag van de procureur-generaal.

Om agenten in te kunnen zetten op alle eilanden zijn ook afspraken gemaakt over uitrusting, geweldsinstructie en rangenstelsel. Ook over de uitwisseling van politiegegevens zijn afspraken gemaakt. De nieuwe politieorganisaties voeren een actief integriteitsbeleid dat zich richt op goed ambtelijk handelen, voorkomen van misbruik van bevoegdheden, belangenverstrengeling en discriminatie. Er komt een soort rijksrecherche ten behoeve van integriteitsonderzoeken.

Ook is de wetgeving die het toezicht op de openbare financiën van de nieuwe landen Curaçao en Sint Maarten regelt vastgesteld. Het College Financieel Toezicht dat op dit moment het toezicht uitoefent op de openbare financiën van Bonaire, Saba en Sint Eustatius gaat dit op korte termijn ook doen voor het land Nederlandse Antillen en de eilanden Curaçao en Sint Maarten. De wettekst die nu is overeengekomen regelt het toezicht in de nieuwe situatie. Uitgangspunten voor het toezicht zijn begrotingsevenwicht en een limiet voor het aangaan van schulden. De toezichthouder zal ook toezien op de wijze waarop de nieuwe landen met overheidsbedrijven omgaan, zoals benoemingen. Daarnaast zijn afspraken gemaakt over één centrale bank voor de nieuwe landen Curaçao en Sint Maarten. Tijdens het politiek overleg is de totale omvang van de schuldsanering en de wijze waarop die zal worden uitgevoerd vastgesteld.