Bijleveld belooft analyse schuld Antillen

bron: Volkskrant

DEN HAAG - De Algemene Rekenkamer zal de schuldenlast van de Nederlandse Antillen onderzoeken, alvorens deze eventueel wordt overgenomen door Nederland. Staatssecretaris Bijleveld (Koninkrijksrelaties) heeft dit donderdag in de Tweede Kamer toegezegd.

Nederland is bereid 1,7 miljard euro aan schuld van de Antillen – 70 procent van het totaal – te saneren, maar wel onder strikte voorwaarden. Zo komen de eilanden onder streng financieel toezicht en zijn er afspraken over verbetering van de rechtshandhaving en het functioneren van de politie.

‘Als je niet weet waarom schulden zijn ontstaan en hoe ze zijn opgebouwd, weet je ook niet hoe je ze in de toekomst moet voorkomen’, motiveert SP-Kamerlid Van Raak de eis van de Kamerleden voor een extra onderzoek. Van Raak pleit bovendien voor een verandering van het belastingregime op de Antillen. ‘Nu is de belasting op veel plekken nul procent. Als je een gezonde maatschappij wilt opbouwen, moet dat veranderen.’

Het is de bedoeling dat de Nederlandse Antillen eind 2010 als staatsvorm verdwijnen. Het saneren van de schulden geeft de Antillen gelegenheid met een ‘schone lei’ te beginnen, aldus de staatssecretaris. Maandag reist zij met premier Balkenende naar Curaçao om een akkoord over de eerste fase van de opdeling van de Antillen te ondertekenen. Het is een ‘belangrijk moment’, omdat na jaren van onderhandeling de wetgeving en daarmee de ‘bouwtekening’ over de ontmanteling van de Antillen eindelijk af is, zegt Bijleveld.

Helemaal zeker is het overigens niet dat Sint Maarten en Curaçao zich over twee jaar autonome landen landen mogen noemen. Een meerderheid van de Kamer vindt vooral dat Sint Maarten voorlopig geen zelfstandige status verdient, vanwege corruptie en een slecht functionerende rechtspraak. Bijleveld, die zei heel ‘strak’ te zijn jegens Sint Maarten, beloofde gisteren dat zij de zorgen van de Kamerleden maandag zal overbrengen.