‘Dit is niets bijzonders in de journalistieke wereld’

bron: versgeperst.nl

CURAÇAO – Journalisten op een geheel verzorgd tripje naar Sint Maarten voor politieke verslaggeving. Kan dat nu wel of niet? Versgeperst.com sprak tegenstander Michael Willemse, uitgever van het Antilliaans Dagblad en voorstander Jos Campman van Radio Hoyer.

Minister de Lannooy van Financiën (PNP) heeft ruimte vrijgemaakt in de landsbegroting voor de reis en het verblijf in een hotel op Sint Maarten voor de journalisten. De gang van zaken heeft gisteren tot vragen geleid tijdens de begrotingsbehandeling in de Staten. Jean Francisca van de oppositiepartij MAN wilde weten hoe het zit en stelde de vragen. Dat meldt het Antilliaans Dagblad vandaag.

Opvallend druk
Amigoe, het Antilliaans Dagblad en een correspondent van de Wereldomroep betaalden de reis en het verblijf zelf. Zij hebben ook geen aanbod gekregen van de overheid. Voor Radio Direct, Radio Mas, Radio Hoyer, Radio Z-86, dagblad La Prensa en TeleCuraçao was het verblijf en de reis wel geregeld. Het grote aantal media was opvallend, normaal worden bestuurlijk en politiek overleg op omringende eilanden niet zo goed bezocht.

Allemaal subjectieve journalisten?
Jos Campman, interim-manager bij Radio Hoyer, staat volledig achter de beslissing van zijn radiostation om het aanbod aan te nemen. “Wat er is gebeurd, is niets bijzonders in de journalistieke wereld. Wij zijn dan ook meegevlogen in het vliegtuig vol journalisten richting Sint Maarten. In Nederland wordt de publieke omroep ook bekostigd door de overheid. Zijn dat dan ook allemaal subjectieve journalisten?”

Commerciële belangen
Volgens Campman is bekostiging door de overheid geen probleem omdat het geen organisatie is met commerciële belangen. “Ik vind het een ander verhaal als er commerciële organisaties mee gemoeid zijn. Het Antilliaans Dagblad heeft bijvoorbeeld een grote bijlage van een makelaardij. Ik vraag me af of je dan je journalistiek objectiviteit kunt bewaren.”

‘Jantje wel, Pietje niet’
Uitgever Michael Willemse van het Antilliaans Dagblad ziet het van een hele ander kant. Zijn krant bekostigde de trip zelf. “Kijk je kunt de journalistieke onafhankelijkheid in twijfel trekken wanneer reis en verblijfkosten betaald worden. Je schept dan toch verwachtingen naar de overheid toe. Maar waar ik de meeste moeite mee heb, is dat er onderscheid is gemaakt. Zo van: Jantje wel en Pietje niet. Bepaalde radio- en televisiestations zijn uitgenodigd en veel andere stations op het eiland niet.”

Naschrift ParadiseFM
Paradise FM is niet uitgenodigd door de overheid om mee te gaan. Zij had die uitnodiging ook niet geaccepteerd vanwege haar onafhankelijke positie.