Doorstart KLM op Hato

Willemstad - Een MD-11 van KLM heeft zaterdagmiddag de landing op de Curaçaose luchthaven Hato moeten afbreken en een doorstart moeten maken, omdat er op dat moment een ander toestel op de baan stond.

Dit bevestigt KLM-regiomanager Wim Iserief in een gesprek met Paradise FM. Hij vertelt dat het blijkt te gaan om een Venezolaans privé-vliegtuigje dat op de start- en landingsbaan stond. De gezagvoerder van het KLM-toestel, dat al de laatste fase van de landing had ingezet, bemerkte dit op tijd waarop hij de wide body direct weer optrok. Zo'n doorstart zorgt altijd voor enige verwarring en onrust aan boord, maar in een nieuwe poging zetten de piloten het vliegtuig uit Amsterdam met 294 passagiers veilig aan de Curaçaose grond.

Het is niet duidelijk wat er fout is gegaan en wie verantwoordelijk is voor de miscommunicatie. Of dat de toren een verkeerde instructie heeft gegeven, of dat de Venezolaanse piloot van het privé-toestel een opdracht van de toren heeft genegeerd.

Minister Maurice Adriaens van Verkeer & Vervoer was na 2 dagen nog steeds niet op de hoogte gebracht door de dienst Luchtvaart.