Gemotiveerd naar RTC

bron: Antilliaans Dagblad

Den Haag/Willemstad - De Nederlandse premier Jan Peter Balkenende (CDA) heeft de Tweede Kamer gisteren getracht gerust te stellen met de mededeling dat er op de komende toetsings-Ronde Tafel Conferentie (RTC), maandag op Curaçao, geen onomkeerbare stappen zullen worden genomen, zonder het Nederlandse parlement hierin te kennen.

,,Nu worden geen definitieve afspraken gemaakt over de ingangsdata”, hield hij de vaste Kamercommissie Nederlandse Antilliaanse en Arubaanse Zaken (NAAZ) voor. ,,En Sint Maarten een gelopen race? Nee, zeker niet.” Sint Maarten, waarover in de Kamer grote zorgen bestaan en er steeds nadrukkelijker aan wordt getwijfeld of dit eiland nu of over een jaar wel land kan worden, ‘moet eerst inhoud geven’. Balkenende: ,,Als daar geen helderheid en zekerheid over is, dan voorzie ik een probleem. Ik zal daar heel duidelijk over zijn.”

Het was voor het eerst dat de premier een overleg van de commissie NAAZ bijwoonde. Dat deed hij samen met zijn partijgenoot staatssecretaris Ank Bijleveld van Koninkrijksrelaties. Balkenende maakte de Kamerleden duidelijk dat hij maandag in Willemstad ‘gaat voorzitten’. Bijleveld is delegatieleider van Nederland. De minister-president: ,,Ik ben er om erop toe te zien dat afspraken worden nageleefd, dat de agenda loopt en dat er een goede orde van zaken is. Ik zit niet op de stoel van de Nederlandse delegatieleider.”

De afspraken met de Antillen zijn volgens Balkenende ‘een totaalpakket’: schuldverlichting (3,1 miljard gulden) met een aantal voorwaarden en afspraken over financieel toezicht, rechtszekerheid en goed bestuur. ,,Het is gelijk oversteken.” En: de eilanden kunnen niet zomaar hun gang gaan na de schuldverlichting, hield de premier de Kamer voor. ,,Schuldtitels worden pas aan het eind van het proces overgenomen”, vulde Bijleveld aan. We werken aan een nieuwe start in het Koninkrijk, aldus de premier. Er zijn volgens hem in de Kamer - terecht - zorgen op het gebied van de rechtszekerheid en financiën. ,,We moeten elkaar in de ogen durven te kijken en deze zaken open en eerlijk bespreken.” Nederland draagt bij, maar er zijn wel voorwaarden. ,,En er moeten verbeteringen zijn; meer integriteit, betere financiële systematiek en meer rechtszekerheid.” Balkenende gaat ‘met grote motivatie’ de RTC voorzitten. Met deze mededeling eindigde de Nederlandse premier zijn - onverwachte - deelname gisteren aan het algemeen overleg gisteren met de vaste kamercommissie NAAZ.

Kritische kamer wil vinger aan de pols
,,Ik heb het gevoel dat er in het proces wordt gerommeld en dat straks de Kamer het nakijken heeft. Ik wil volstrekte duidelijkheid. Ik wil niet geconfronteerd worden na de RTC (Ronde Tafel Conferentie) met het excuus ‘Ja, dat is al afgesproken’.”
Van de Kamerleden was VVD’er Johan Remkes - die deze woorden sprak - gisteren tijdens het algemeen overleg met staatssecretaris Ank Bijleveld en premier Jan Peter Balkenende (beiden CDA) misschien wel het meest kritisch. Volgens hem ontbreekt een integraal inzicht voor de Kamer. En over Sint Maarten zei Remkes: ,,Het is een illusie om te denken dat de rechtszekerheid daar in een jaar verbeterd is.” Tegen Balkenende zei hij ‘Geef nu het signaal af dat ze voorlopig geen land worden’.

,,Laat het niet in de lucht hangen, want anders schep je verwachtingen.” Remkes merkte op dat de RTC-agenda nog niet vaststaat, maar ‘in het vervolg het graag anders te willen zien’; hij wil vooraf inzicht hebben. Ronald van Raak (SP) ‘luidt de noodklok’. Hij meent dat er niet zomaar zaken afgesproken kunnen worden op de RTC, en dat het voor de Kamer dan slikken of stikken is. ,,We zijn het eens met een ‘fresh start’, maar alleen als aan alle voorwaarden is voldaan.” Hij herhaalde dat de eilanden in zijn ogen ‘een belastingparadijs’ zijn. Er zijn arme Antillianen, mensen die de Nederlandse steun hard nodig hebben, maar er zijn ook een aantal hele rijke Antillianen. ,,En ik kan niet uitleggen hier in Nederland dat de belastingcenten van Nederlanders die het niet breed hebben gaan naar het aflossen van een schuld van rijke Antillianen.” Ook de SP maakt zich ernstig zorgen over Sint Maarten.

John Leerdam van regeringspartij PvdA: ,,Voor ons is het duidelijk; de eilanden moeten aan alle voorwaarden voldoen.” Hij wijst erop dat Nederland wel 1,3 miljard euro aan schulden over gaat nemen. ,,Dat betekent dat we de vinger aan de pols moeten houden. En het opbouwen van nieuwe schulden door het Land de Nederlandse Antillen en Curaçao onaanvaardbaar is.” Bas Jan van Bochove (CDA en dus partijgenoot van Balkenende en Bijleveld) was iets milder: ,,Ik zie het zo: de Kamer kijkt inhoudelijk naar de afspraken als de regering terug is van de RTC.
Feitelijk begint het werk van de Kamer na de RTC. U loopt wel het risico dat u een ‘Nee’ krijgt van de Kamer.” Van Bochove voelt zich nu niet gebonden. Met Sint Maarten kunnen ‘nu geen afspraken worden gemaakt over de datum’ vindt hij.

Ineke van Gent (GroenLinks) wil een ‘heldere check’ kunnen maken na de RTC. ,,Het gaat ons niet om de bobo’s en de bestuurders, maar om de mensen daar. Velen leven onder de armoedegrens.” Nodig zijn goede voorzieningen, werk, goede gezondheidszorg en onderwijs. De mensen moeten volgens haar goed betrokken worden in dit proces. ,,De RTC is een lastige klus, ik wens jullie veel succes, en we zullen u afrekenen op uw daden, zij het positief of negatief.” Hero Brinkman (PVV) sprak - uiteraard - weer over de corruptie en noemde Derrick Holiday en Maria Buncamper-Molanus van Sint Maarten en vroeg wat de Nederlandse regering ‘concreet aan die corruptie gaat doen’. Brinkman wilde ook weten wat Balkenende gaat doen als de bevolking van Curaçao bij een referendum ‘nee zegt’. Hij vroeg waarom ‘Nederland eigenlijk geen referendum organiseert’.