Groei verwacht ondanks gevolgen mondiale crisis

bron: Amigoe

WILLEMSTAD - De eilandelijke economie groeide het afgelopen jaar vermoedelijk rond de 3 procent. Het komend jaar kenmerkt zich door onzekerheid. Hoewel dat nog niet in ernstige mate merkbaar is sprak gedeputeerde Eugene Rhuggenaath (Economie en Toerisme) gisteren de verwachting uit dat de mondiale recessie ook doorwerkt op het eiland. Immers de open Curaçaose economie is gevoelig voor ontwikkelingen in de rest van de wereld. In hoeverre, is de vraag. De gedeputeerde rekent ook volgend jaar op een groei van de economie en werkgelegenheid.

De toespraak van de bestuurder bevatte gisteren vooral ook veel clichés en herhaling van eerder gedane beloften: de red tape wordt ook in 2009 verder teruggedrongen, het investeringsklimaat en het vergunningtraject worden verbeterd. Om bovenstaande te realiseren komt er een Economic Development Board en een Regulatory Board. Of die beloftes in 2009 realiteit worden valt te bezien. De plannen liggen er al jaren en ieder jaar klinkt vanuit Economische Zaken hetzelfde verhaal. Tot op heden in dat opzicht zonder resultaat.
Sterker, gisteren bij de presentatie in het Arrarat Business Center bevestigde personeel van de dienst dat onder andere het werkvergunningtraject momenteel buitengewoon traag verloopt. Zowel grote als kleinschalige economische projecten lopen hierdoor vertraging en schade op.

Het bijna afgelopen jaar kenmerkte zich door een groot vertrouwen in de economie. Dit resulteerde in veel investeringen. Daarnaast vielen de sterke prijsstijgingen op, met name in het eerste halfjaar als gevolg van de doorberekende hoge olieprijzen. Op de arbeidsmarkt steeg de vraag naar gekwalificeerde arbeid sterker dan het aanbod.

Om de inflatie in te dammen besloot de gedeputeerde de lijst met producten waar een maximumprijs voor geldt, te vergroten. Ook intensiveerde de Dienst Economische Zaken (DEZ) de prijscontroles. Ondertussen gingen onderstand, AOV en minimumloon omhoog om de koopkracht bij de minima te behouden.

De bouwsector beleefde een goed jaar, met uitzondering van de Isla. De raffinaderij huurde minder lokale aannemers in voor onderhoudswerk. Bovendien namen de kosten van bouwen een grote vlucht, zowel door duurdere arbeid als materialen. Voor komend jaar hoopt de gedeputeerde het onderwijs in de bouw beter te laten aansluiten op de arbeidsmarkt. Rhuggenaath wil met crash-cursussen de achterstand inlopen.

Het toerisme droeg afgelopen jaar direct 440 miljoen gulden bij aan de economie. Met de investeringen in de hotelsector komt daar nog eens zo’n 180 miljoen gulden bij. Zoals het er nu naar uitziet stevent het eiland af op een groei van meer dan 30 procent in het verblijfstoerisme en een gemiddelde kamerbezetting van rond de 85 procent. Die groei komt vooral uit Venezuela en Nederland. Vliegverbindingen met Amerika, lokaal horecapersoneel, marketingbudget en meer hotelkamers ziet de gedeputeerde als belangrijkste uitdagingen voor komend jaar op het gebied van toerisme.

Positief nieuws meldde Rhuggenaath vanuit de haven. Niet dat de crisis het zeetransport niet raakt, integendeel. Sleepbedrijf KTK, dochteronderneming van havenbedrijf CPA, maakt evenwel een spectaculaire groei door als gevolg van het meer en meer op de internationale markt opereren. Die groei zet zich komend jaar door.