Ontmanteling Antillen kan beginnen

bron: NRC

Ondanks protesten van honderden betogers is gisteren op Curaçao bij de Ronde Tafel Conferentie een belangrijke stap gezet in de ontmanteling van de Nederlandse Antillen. Ook werd duidelijk dat er definitief geen aparte Verwijsindex Antillianen (VIA) meer komt.

In deze databank zouden Nederlandse Antilliaanse probleemjongeren worden opgenomen. Uit uitlatingen van staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties, CDA) valt op te maken dat het kabinet geen specifieke databank voor Antillianen wil. De afgetreden minister Vogelaar zei al eerder dat de database van de baan was.

Er komt wel een algemene Verwijsindex Risicojongeren. Bijleveld zei dat de doelen die het kabinet had ook met die algemene index worden bereikt. Of hierin op etniciteit wordt geregistreerd is nog onduidelijk. Vrijdag spreekt het kabinet hierover.

Er was op de Antillen veel protest tegen de specifieke databank. Betogers droegen gisteren gele davidsterren om aan te geven dat er sprake zou zijn van racisme.

Tijdens de Ronde Tafel Conferentie is het wettelijk kader goedgekeurd voor de nieuwe landen Curaçao en Sint-Maarten, en voor drie openbare lichamen – bijzondere Nederlandse gemeenten – Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. Het protest richtte zich ook tegen de Nederlandse invloed in ruil voor schuldsanering. Vijf betogers werden gearresteerd, onder wie enkele politici van oppositiepartijen. De conferentie werd vlak voor aanvang wegens bedreiging en een bommelding verplaatst naar een marinebasis. Volgens een woordvoerder van premier De Jongh-Elhage ging het om „bedreiging van een premier”. Zondagnacht werd het kantoor van haar partij, de PAR, beschoten.

Bijleveld noemde de conferentie onder leiding van premier Balkenende, „een sleutelmoment” voor de Antillen. De conferentie markeert de overgang van ontwerpfase naar invoering van de nieuwe staatsordening. In 2010 moeten de Antillen worden opgeheven. In ruil voor toezicht op rechtshandhaving en openbare financiën saneert Nederland 70 procent van de Antilliaanse staatsschuld, voor een bedrag van 1,7 miljard euro.