Roet daalt neer over Otrobanda

bron: Amigoe

In de wijk Mundu Nobo en aangrenzende delen van Otrobanda is gisteravond roet neergedaald op de daken en in de tuinen van de huizen. Of deze roet afkomstig is van de Isla, die door het abrupt stilvallen van de BOO gistermiddag moest gaan affakkelen, is nog niet duidelijk.

Isla-woordvoerder Kenneth Gijsbertha zei vanmorgen geen klachten te hebben gehad over de roet. “Er is bij het affakkelen niks extra’s vrijgekomen.” Ook plantmanager Donald Cijntje van de CUOC (BOO)-centrale zei vanmorgen geen klachten over roet te hebben gehad. Volgens Norbert George, voorzitter van Stichting Humanitaire Zorg, kan de roet niet anders dan afkomstig zijn van de Isla. “We hebben geprobeerd contact te krijgen met de klachtenlijn van zowel de Isla als de Milieudienst, maar ze namen niet op”, aldus George vanmorgen. Bij de stichting zijn vanmorgen wel telefoontjes binnengekomen over de roetaanslag, net als bij deze krant.

Zowel Gijsbertha als Cijntje zei contact op te nemen met de Milieudienst om de herkomst van het roet te onderzoeken. Twee jaar geleden deed zich een dergelijke situatie voor. Toen wees de Isla naar de BOO als veroorzaker. Het affakkelen was volgens Gijsbertha vanmorgen gestopt. Maar bij de Isla en de BOO-centrale is nog sprake van een status-quo.
Zoals bekend ontstond gistermiddag even voor twaalf uur een kortsluiting in een belangrijke transformator van de BOO-centrale. Daardoor ontstond er een brown-out. Aan de Isla kon geen elektriciteit en geen stoom worden geleverd. Het gevolg was het abrupt stilvallen van de raffinaderij.
Hoe lang het gaat duren voor de BOO weer kan opstarten kon Cijntje vanmiddag niet zeggen. “Het opstarten heeft hier en daar problemen opgeleverd. Voornamelijk omdat de grotere ketels plotseling uitgevallen waren. Daardoor zijn er restanten verbrand asfalt in de leidingen achtergebleven.” Op dit moment wordt er 24 uur per dag gewerkt om de centrale weer te kunnen opstarten.
De levering aan Aqualectra is gisteren al gelijk stopgezet. Vooralsnog heeft dat geen gevolg voor de capaciteit van het nutsbedrijf. De belasting in deze tijd van het jaar is altijd al minder. Ook de benzinelevering komt vooralsnog niet in de knel met het platgaan van de Isla, zei Gijsbertha gisteren.

Opstarten eerste prioriteit
Er wordt nu elke morgen vergaderd tussen de Isla- en BOO-directie. “BOO heeft weliswaar voldoende elektriciteit maar kan geen stoom leveren en daardoor kan de Isla niets uitrichten”, aldus de woordvoerder vanmorgen. Het is de tweede keer in ruim een jaar tijd dat de Isla plat gaat door een storing bij de BOO-centrale. De kosten van de eerste twee keren gingen ruim over de 20 miljoen gulden en de tweede keer, in april dit jaar, duurde het ruim twee weken voor de raffinaderij weer draaide. Hoe groot de schade voor de BOO-centrale is weet Cijntje nog niet. “Onze eerste prioriteit nu is om de centrale weer op te starten.”