Toch beter pensioen raadsleden

bron: Amigoe

WILLEMSTAD - De Eilandsraad wil morgen, nog voor het kerstreces, een aangepaste pensioenregeling accorderen. Het is de bedoeling dat zowel voor de gewezen leden en gedeputeerden als voor de huidige lichting politici een pensioen wordt afgesproken. Nog steeds veel beter dan marktconform.
“De coalitie heeft overduidelijk zitten wachten met deze pensioenkwestie tot een moment dat de aandacht van het publiek wat minder is, nu vanwege de kerstdagen”, reageert DP-raadslid Norbert George.

Het gaat om een oud voorstel dat al eerder door het BC is ingebracht en nu door de coalitiepartijen op de agenda is gezet. Het voorstel gaat ervan uit dat de voltijdsraadsleden 70 procent van het laatstgenoten salaris als pensioen krijgen uitgekeerd. Dat komt vanaf hun vijftigste verjaardag ter beschikking. Het pensioen wordt in slechts twaalf jaar opgebouwd.

Daarmee is de regeling die de Eilandsraadsleden mede voor zichzelf afkondigen veel hoger dan marktconform, zelfs aanzienlijk beter dan de best mogelijke pensioenuitkeringen binnen maatschappelijke kaders. Daarin wordt onder meer een pensioen met 2 procent per jaar opgebouwd (dus 35 jaar in plaats van 12 jaar) en is de pensioenleeftijd 60 jaar (en geen 50).

Het voorstel dat voor gisteren op de agenda van de Centrale Commissie stond en morgenmiddag nog door de Eilandsraad in een openbare zitting moet worden behandeld, is de afgelopen weken al enkele keren informeel besproken. Ook tijdens een bijeenkomst van fractievoorzitters, waarbij is gezocht naar een mogelijkheid de zaak zo spoedig en zo geruisloos mogelijk te regelen.

Over de pensioenen van de Eilandsraadsleden en de gedeputeerden is de afgelopen jaren veel te doen geweest. Er kwamen daarbij zelfs plannen op tafel die tot gevolg zouden hebben dat politici na hun afscheid meer zouden ontvangen dan tijdens hun actieve periode. Ook de pensioengerechtigde leeftijd (45 jaar) en de korte periode van opbouw van het pensioen waren nog meer verre van marktconform.

Protesten uit de samenleving, gevolgd door een aankondiging van ‘hogerhand’ dat een dergelijke pensioenaanpassing onaanvaardbaar was, leidde ertoe dat de voorstellen van tafel verdwenen en er op 31 oktober 2007 ook een Commissie bezoldiging en pensioenen gedragsdragers Curaçao is ingesteld die een adequate bezoldigings- en pensioenregeling moest opstellen.

In april van dit jaar rondde de commissie haar advies af. Daarbij werd gesteld dat het gezien de korte tijd die naar verwachting nog resteert tot de wijziging van de status van Curaçao van eilandgebied naar Land, het zinvol noch redelijk zou zijn om de bestaande pensioenregelingen voor deeltijd Eilandsraadsleden en gedeputeerden nog aan te passen. Wel diende er nog een pensioenregeling te komen voor voltijd Eilandsraadsleden; een fenomeen dat sinds 2000 bestaat. Ze hebben immers geen pensioenregeling, terwijl wel aangegeven is dat er een voor hen zou komen. Ze betalen wel pensioenpremie.

Het advies van de commissie om tot marktconforme pensioenen te komen is door het Bestuurscollege niet overgenomen. De commissie heeft na het afronden van haar advies weliswaar een keer een uitnodiging ontvangen om dat nader toe te lichten, maar kwam eind augustus niet verder dan anderhalf uur tevergeefs wachten. De commissieleden kregen toen te horen dat het punt van de agenda van de Centrale Commissie was gehaald.

Volgens de voorzitter van de Centrale Commissie, Renfred Rojer (FOL), heeft de Eilandsraad aan de hand van de rapportage van de commissie het huidige voorstel laten uitwerken door de afdelingen Financiën en Algemene Juridische Zaken. Dat er van een pensioenopbouw van 23 jaar zoals door de commissie geadviseerd is afgeweken, heeft volgens hem alles te maken met het feit dat een politiek ambt niet te vergelijken is met een normale functie in de maatschappij.

Dat een gewezen raadslid of gedeputeerde voor en/of na zijn politieke loopbaan ook pensioen kan opbouwen vindt Rojer te gemakkelijk gedacht. “Een politicus haalt hier nooit 23 jaar. Of hij moet gek worden. Het is ook een andere wereld dan het bedrijfsleven. Carrière maken en een hoger inkomen zitten er niet in. Bovendien is het als politicus moeilijk om daarna aan de bak te komen. Hij is bijna een outcast. Ik zal mijn kinderen ook nooit aanraden de politiek in te gaan.”

Gewacht tot kerstdagen
Norbert George, Eilandsraadslid en tevens politiek leider van de DP, is een totaal andere mening toegedaan. Hij zegt ook niet mee te zullen werken aan de wijze waarop de coalitie (PAR, PNP, FOL) op het allerlaatste moment net voor kerst alsnog een riante pensioenregeling ten gunste van gedeputeerden en raadsleden wil doordrukken. “De coalitie heeft overduidelijk zitten wachten met deze pensioenkwestie tot een moment dat de aandacht van het publiek wat minder is, nu vanwege de kerstdagen.”

Belangrijk hierbij is dat de DP-fractie er geen enkel probleem mee heeft indien er een regeling wordt getroffen voor gewezen raadsleden en gedeputeerden, maar dan nadrukkelijk slechts voor deze groep personen en niet voor de zittende raadsleden en gedeputeerden. George: “Daar is geen haast bij. Voor zittende raadsleden en gedeputeerden kan de zaak worden aangepakt wanneer Curaçao een land wordt. Dan gaat de regeling van de Staten gelden.”

George besluit: “De coalitie zit al enige tijd in de wandelgangen te ‘pushen’ om een goede pensioenregeling te behandelen en doet dit telkens onder het mom van gewezen raadsleden en gedeputeerden. Met name de FOL zou veel voormalige raadsleden hebben die nu onvoldoende inkomsten hebben. Nu met de jubelstemming rondom de RTC en nu de meesten al met de kerst bezig zijn, voelt de coalitie zich kennelijk voldoende gedekt om deze actie te verantwoorden.

Persoonlijk vind ik het een smakeloze zet om op de vooravond van het kerstreces er nog snel een lucratieve pensioenregeling door te drukken.”