Alliansa Patriotiko wil nationale referendumcommissie

bron: Paradise FM

Willemstad – Een nationale commissie met vertegenwoordigers van alle fracties van de Eilandsraad, en een vervanger, moet volgens Aliansa Patriótiko het referendum voorbereiden. Deze commissie zal de vragen formuleren, bijgestaan door een technisch comité, waarvan de leden benoemd worden volgens criteria die de commissie opstelt.

Dit staat in een uitnodigingsbrief van de Aliansa Patriótiko, gericht aan alle politieke partijen.

Nelson Pierre van Niun Paso Atras (NPA) heeft als eerste positief op het voorstel van de Alliansa gereageerd. Het referendum en alles aangaande staatkundige structuur moeten terug naar de daartoe aangewezen instantie, namelijk de Eilandsraad en niet bij het Bestuurscollege zoals nu het geval is, betoogt Alliansa-voorzitter Helmin Wiels.

De Alliansa wil voorkomen dat het referendumtraject leidt tot 'confrontatie en meer splitsing', verwijzend naar het protest tegen de nu benoemde referendumcommissie onder leiding van Armin Konket. Wiels stelt daarom voor dat het referendum onder auspiciën van de Verenigde Naties te laten plaatsvinden, net als de in april 2005 gehouden volksraadpleging.

Dick Drayer in gesprek met Helmin Wiels (3'36").