Atacho verwerpt uitspraken Van Beek

Statenvoorzitter Pedro Atacho 'verwerpt ten stelligste' de suggestie zoals de Nederlandse politicus Willibrord van Beek heeft gedaan, 'dat het dualistisch systeem zoals Nederland dat kent, op de Antillen minder gebruikelijk is'. Van Beek, leider van de Nederlandse delegatie tijdens het POK-overleg op Aruba zei volgens het Antilliaans Dagblad van gisteren dat Statenleden actief deelnamen aan de onderhandelingen.

Atcho benadrukte dat Van Beek er compleet naast zit met de opmerkingen. ,,We kennen op de Antillen een goed functionerend dualistisch systeem", dat betekent dat de regering regeert en het parlement controleert. Waar Van Beek de opmerking vandaan haalt dat Statenleden aan de onderhandelingstafel zaten is Atacho ook volkomen onduidelijk, "er zat geen enkel Statenlid aan de onderhandelingstafel."

De Statenvoorzitter denkt dat Van Beek in de war was met Eilandraadsleden die aan de onderhandelingstafel zaten. "Maar de Eilanden Curaçao en Sint Maarten hebben dan ook collegiale besturen. Een systeem dat Nederland heeft geïntroduceerd", zo benadrukte Atacho.

Een ander punt waarover Atacho zich druk maakte was de opmerking van Van Beek dat de Tweede Kamer het laatste woord heeft in de beslissing rond de onderhandelingen over de staatkundige structuur van de Antillen. Atacho verwees naar het Statuut en de regeling dat wijzigingen in de staatkundige structuur uiteindelijk op basis van consensus worden beslist door de regeringen van de drie landen. ,,Het laatste woord ligt dus niet bij de Tweede Kamer, maar bij de regeringen."

Dick Drayer in gesprek met Pedro Atacho over het afgelopen POK: (6'34")