Brinkman uit delegatie gezet op Aruba

bron: ANP

ORANJESTAD (ANP) - De Nederlandse parlementariërs hebben PVV-delegatielid Hero Brinkman vrijdagochtend vlak voor het einde van het Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK) op Aruba uit de delegatie gezet. Volgens PVV-leider Geert Wilders is daarmee het failliet van het POK aangetoond.

De aanwezigheid van Brinkman was met nog maar een paar uur te gaan voor het einde van het overleg niet meer in stand te houden, zei PvdA-delegatielid John Leerdam. ,,Brinkman vroeg het woord toen we de Slotverklaring bespraken en begon tot onze verbazing een tirade af te steken tegen de Arubaanse delegatie en Arubaanse bewindslieden. Daarmee schoffeerde hij ook indirect de Nederlandse delegatie.''

Brinkman is tevens verzocht het gebouw van het Arubaanse parlement te verlaten. Wilders vindt het ongelooflijk dat de Nederlandse commissie zo met een van haar leden omgaat. ,,Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Een solidariteit van nul komma nul. Het getuigt van echte labbekakkerigheid'', zei hij.

Excuses
Volgens het Arubaanse delegatielid van de partij RED, Rudy Lampe, heeft Brinkman de Arubaanse delegatie beledigd door te zeggen dat deze parlementariërs zich laten misbruiken door de Arubaanse minister van Justitie ,,en leugenaar'' Rudy Croes.

,,Wij hebben Brinkman direct gevraagd om excuses aan te bieden, maar dat heeft hij geweigerd'', zei de Nederlandse delegatieleider Willibrord van Beek (VVD). ,,We hebben eerst zijn recht op vrijheid van meningsuiting gerespecteerd. Er zit echter een grens aan beledigingen. Het lijkt deze week steeds om Brinkman te gaan, terwijl hij via een omweg in de delegatie is gekomen.''