‘Curaçao in Nijmegen’

bron: Amigoe, Napa

Het is alweer ruim vier maanden geleden dat de vier vanuit Curaçao in Nijmegen neerstreken. Talentvolle jeugdige voetbaltalenten die in het kader van het Maatschappelijke Partnership van eredivisievereniging NEC met Curaçao een jaar lang de kans krijgen om zich in Nederland te ontwikkelen.

Van het Curaçaose kwartet Shanon Carmelia, Stefan Martina, Sicni Meulens en Ryadh Monte is Martina alweer op het eiland teruggekeerd. Hij bleek teveel moeite te hebben om zich aan te passen aan de Nederlandse cultuur en de verantwoordelijkheden die het totale maatschappelijke project met zich meebrengen. Maar met de andere drie gaat het goed. Binnen en buiten de lijnen van het veld.

Want, het draait bij het Maatschappelijk Partnership in Nijmegen om meer dan voetbal alleen. De nagestreefde ontwikkeling van de talenten wordt breder gezien. Op drie terreinen nagestreefd. Op sportief gebied bij NEC, educatief gezien gebeurt dit op verschillende opleidingen in Nijmegen en sociaal gezien spelen de gastgezinnen een belangrijke rol. Voorwaarde ook en doelstelling van Gregory Elias, de man met zijn Fundashon Bon Intenshon achter het project. Curaçao positief uitdragen en Curaçaose jeugd in hun ontwikkeling helpen. Ook op het eiland zelf. Eén van die doelstellingen van het Maatschappelijke Partnership is de verbetering van de voetbalstructuur op Curaçao.

Wilfried Brookhuis, hoofd jeugdopleiding en keeperstrainer bij NEC, is hiervoor inmiddels al twee weken op het eiland geweest. Hij heeft er presentaties gegeven aan diverse geledingen binnen de NAVU, de Nederlands Antilliaanse Voetbal Unie, kennis uitgewisseld, over scouten, maar ook over een training met accent op spelvormen zoals vier tegen vier en de follow-up na een wedstrijdanalyse. Droeg na diverse presentaties het materiaal over aan de technisch coördinator op Curaçao, Etienne Siliee. En overhandigde, hoewel de tijd relatief kort was, tot slot een analyse van de voetbalstructuur op het eiland aan NAVU-voorzitter Jean Francisca en Silee.

Terug naar het trio Curaçaose talenten bij NEC. De 19-jarige Shanon Carmelia is daarvan de oudste en met afstand ook het voetballende boegbeeld. Hij traint en speelt inmiddels bij Jong NEC en heeft tijdens de voorbereiding op dit seizoen ook al zijn debuut mogen maken in de hoofdmacht van trainer Mario Been. Hij woont - zoals alle drie - bij een gastgezin. In zijn geval in Bemmel, bij NEC-perschef Marij Peters en haar partner Iwan van Eldijk. Carmelia geniet van de kans die hem in Nederland geboden wordt en stelt alles in het werk om te slagen. Was ook niet echt gelukkig toen hij in oktober door de NAVU ‘dringend werd gevraagd’ voor enkele wedstrijden van het Antilliaanse team onder 20 jaar in het kader van de kwalificatie voor de wereldkampioenschappen naar Curaçao terug te keren. Om na twee gelijke spelen - 4-4 tegen St. Vincent en 0-0 tegen St. Kitts - te worden uitgeschakeld. Als Carmelia kort voor tijd de strafschop niet had gemist zou de Antillen volgend jaar wel naar de eindronde van het WK in Egypte zijn gegaan.

Carmelia heeft in Bemmel zijn weg gevonden, wandelt door het dorp, eet een kopje soep bij één van de ouders van zijn gastgezin en is, na even wennen, dikke maatjes met de kat. Hij volgt de opleiding Installatietechniek op het ROC in Nijmegen en combineert zijn lesuren daar met de trainingen en wedstrijden van Jong NEC. Hij heeft plezier in zijn opleiding, al heeft voetbal voor hem de hoogste prioriteit. “Ik wil slagen als profvoetballer, zo mijn geld verdienen. Maar ik ben al 19. De tijd gaat dringen.” Het was, zegt hij, in het begin wel een beetje wennen. “Maar nu gaat het goed, al vind ik het hier wel koud.” Hij is wat dat betreft de enige niet. Ook Ryadh Monte en Sicni Meulens hebben het niet gemakkelijk met het Nederlandse weer nu de winter in aantocht is en zelfs de eerste sneeuw al is gevallen. Ze kregen bij hun aankomst in Nederland 300 euro om wat winterkleren aan te schaffen. Krijgen van NEC maandelijks ook een zakgeld- en telefoonvergoeding. De zakgeldvergoeding is leeftijdsafhankelijk en varieert tussen 75 en 150 euro per maand. In de kerstvakantie ligt er een ticket klaar om de feestdagen thuis op Curaçao door te brengen.

“Soms best zwaar om school en voetbal te combineren”, aldus Carmelia. Hij staat ingeschreven bij de gemeente Lingewaard (waar Bemmel onderdeel van uitmaakt) is verzekerd voor het basisgezondheidszorgpakket, dank zij bemiddeling van NEC op een goed passende opleiding gekomen en gemaakte kosten voor schoolspullen zijn betaald door NEC. “Ik wil graag zorgen dat iedereen tevreden is over mij en ik zorg bijvoorbeeld dat ik overal op tijd kom, want dat is belangrijk. Maar mijn droom is om als voetballer te slagen.” Trainer Wim Rip noemt hem ‘een fantastische gozer’. Zegt: “Hij heeft huis en haard verlaten. En hij komt van ver. Een talentje dat op de Antillen twee, drie keer per week op een achterafveldje trainde. En nu moet hij mee zien te komen met de beste voetballers van Nederland. Dat gaat niet automatisch.”

Shanon Carmelia is wat voetbalontwikkeling betreft (veel) verder dan Ryadh Monte en Sicni Meulens. De 17-jarige Monte maakt deel uit van de selectie van de A1 van trainer Arno Arts. Hij woont in Nijmegen bij het gezin van Alex en Anita van Duin, de leider van NEC B1, op een steenworp afstand van het Goffertstadion. Na een paar dagen in Nederland sprak hij op z’n Nimweegs (dialect) al over ‘We zijn weer thuus’ als hij bij zijn nieuwe huis kwam. Familiebezoek wordt nooit overgeslagen. Ook bij opa en oma Van Duin gaat hij langs. De familie probeert hem overal bij te betrekken. Alleen dat Nederlandse weer…

Monte gaat in Nijmegen naar school en is ingestroomd in 4 havo. Hier combineert hij zijn lesuren met de trainingen van de NEC Voetbalschool. Hij doet het goed, ook al was de opstart van school moeilijk. Daar hebben alle nieuwe kinderen op school mee te maken. De Nederlandse taal is en blijft nog steeds een barricade, begrijpend lezen, schrijven en verstaan is moeilijk. “Desondanks neemt hij initiatief in het dagelijkse handelen en dat is een goed teken”, aldus Alex van Duin.

Bij de A1 van NEC traint hij onder (oud-speler) Arno Arts. Die zegt: “Zoals iedereen die later in de voetbalschool instroomt, heeft hij veel moeite met zijn handelingssnelheid en techniek. Tactisch moet hij zich ook inleven in de manier van spelen van NEC. Dit is moeilijk voor hem.” Positief noemt Arts dat hij bereid is om te leren en zichzelf te ontwikkelen. “Ryadh ligt goed in de groep. Fysiek is hij sterk en op langere afstand redelijk snel.” Op dit moment komt hij nog wel teveel tekort waardoor hij nog niet in aanmerking komt voor een basisplaats. Arts: “Maar we hopen dat hij snel kan aanpikken aan het niveau op de trainingen. Aan zijn inzet en karakter zal dit niet liggen.”

Hoewel van de twee jongste Curaçao-talenten Sicni Meulens en Stefan Martina de laatste dus alweer terug is gekeerd naar Curaçao, gaat het met Sicni Meulens wel goed. Hij woont bij Fabian Krebbers in Heumen. Krebbers traint de NEC C1 en daarnaast ook het hoogste elftal van NEC-amateurs. Hij zegt dat vanaf dag één Sicni zichzelf goed heeft aangepast in het gezin. “Hij voert alle taken uit die de andere kinderen in ons gezin ook uitvoeren. Hij maakt een zeer positieve ontwikkeling door met betrekking tot zijn Nederlandse taalvaardigheid.”

Voetballend gezien heeft Sicni Meulens het echter moeilijk. François Gesthuizen, trainer van NEC B1: “Hij mist in de basis heel veel ten opzichte van spelers die hier al jaren in de opleiding zitten. Sicni moet op alle vlakken nog erg veel leren. Hij moet erg wennen aan het hoge tempo en de hoge handelingssnelheid. Ook moet hij voor wat betreft zijn technische vaardigheden zoals passen aan- en meenemen nog aardig wat stappen maken. Tactisch is het allemaal nieuw voor hem. Zo heeft hij nog nooit als mandekker gespeeld, maar altijd als laatste man in de defensie. Nu moet hij in de zone spelen en dat gaat erg moeizaam.” Gesthuizen roemt Sicni Meulens als persoon. “Hij ligt erg goed in de groep. Dat komt ook omdat hij zich hierin goed mengt. Hij is erg leergierig en buiten het voetbal erg bezig om zich zo goed mogelijk aan te passen.”

Dat de drie gastgezinnen allemaal een directe link kennen met NEC is geen toeval volgens Jacco Swart, de algemeen directeur van NEC. “Omdat het het eerste jaar is dat dit maatschappelijke project wordt uitgevoerd, komt het voor dat er vragen zijn of zaken spelen die vooraf niet of nauwelijks in te schatten waren”, zegt hij. En hij benadrukt dat vooral ook voor de Curaçaose talenten, maar ook voor NEC er natuurlijk veel aan is gelegen om dit project in alle opzichten te laten slagen. “Doordat de gastgezinnen bijna dagelijks op de club aanwezig zijn, is er vanuit NEC bezien zo ook een vorm van ‘controle’ naar de gastgezinnen en kan er direct ingegrepen worden als er iets mis dreigt te gaan.” Als prioriteiten voor de komende maanden noemt de directeur het verder ontwikkelen van de voetbalkwaliteiten en het continueren van de school en sociale omgeving.

Eredivisieclub NEC draagt het Maatschappelijke Partnership met Curaçao promotioneel ook op een groot aantal plaatsen uit. Zowel binnen de NEC-organisatie als daarbuiten is het duidelijk dat Curaçao en NEC inmiddels onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Enkele voorbeelden hiervan: LED-boarding tijdens thuiswedstrijden, backdrops (tv-interviewborden en persconferentie-borden), borden langs de invalswegen (in en rondom Nijmegen), spandoek aan de voorzijde van het Goffertstadion, de trainingskleding van de technische staf etc. Daarnaast worden ook commercieel de nodige activiteiten ontwikkeld. Zo zijn er overeenkomsten gesloten met Kras-vakanties, Chogogo Resort en Lion’s Dive met betrekking tot LED-boarding.

Bij NEC is ook een projectgroep Curaçao opgestart voor deze promotionele en commerciële kant van het maatschappelijke partnership. In deze projectgroep zit ook Eric van Heeswijk als extern adviseur. Hij heeft lange tijd op Curaçao gewoond en is bestuurslid van Solaan, Stichting Overkoepelend Lichaam Antillianen en Arubanen Nijmegen. Vanuit die tak is een Projectgroep NEC benoemd, waarvan Van Heeswijk ook voorzitter is. De groep pakt binnen het bestaande communicatieplan stapsgewijze zaken op om de verbondenheid tussen Curaçao en NEC nog beter op de regionale en landelijke kaart te zetten. Eén van de pijlers hierin is ‘De dag van de vlag en het volkslied van Curaçao’ op 2 juli. Deze dag zal in navolging van steden als Utrecht, Den Haag en Tilburg, landelijk gevierd gaan worden in Nijmegen bij NEC.