Het verdriet van de Antillen

De spagaat tussen moedertaal en schooltaal, identiteit en cultuur, kinderen van het Koninkrijk en kinderen van de rekening.

Forum 1965
In 1965, zo’n veertig jaar geleden, was ik aanwezig op een forumdiscussie in de Kamer van Koophandel van Curaçao. Het debat ging toen over de vraag welke taal de Antillen het beste zouden kunnen kiezen ten behoeve van de ontwikkeling van de eilanden in de toekomst. Ik herinner me nog dat de Nederlander Hans Hermans, een man die in die tijd met bronzen stem de Nederlandse literatuur besprak voor Radio Curom, voor handhaving van het Nederlands was.

Van de Antilliaanse forumleden brak de heer Lourens een lans voor het invoeren van het Spaans, sprak de heer Capriles-Martina zich uit voor het spreken van Papiamentu, sprak Ronny Martina goede woorden en laveerde de heer Da Costa Gómez – de bekende staatsman – behendig tussen de taalklippen door.

We zijn er die avond niet uitgekomen en hadden er geen idee van dat die vraag nog tientallen jaren op een bevredigend antwoord zou moeten wachten.

Nu er voorbereidingen worden getroffen voor het smeden van nieuwe banden tussen de verschillende delen van het Koninkrijk lijkt de noodzaak.......lees verder...