Leeflang overlegt met Plasterk over transitie

bron: Antillenhuis

Gisteren vond in Den Haag overleg plaats tussen Onderwijsminister Omayra Leeflang en haar Nederlandse collega Ronald Plasterk. Het was de eerste ontmoeting sinds het aantreden van Plasterk om te praten over de wederzijdse ontwikkelingen op onderwijsgebied. Centraal stond de onderwijsrelatie tussen de Antillen en Nederland bij de ontmanteling van de Antillen. Bijzonder punt is dat Nederland al activiteiten begint te ontplooien op de BES-eilanden terwijl de Antilliaanse minister van Onderwijs formeel nog de politieke verantwoordelijkheid draagt.

Beide bewindslieden benadrukten zich in te zullen spannen om in die transitieperiode zoveel mogelijk de kansen te benutten die voortvloeien uit enerzijds het kwaliteitsoffensief dat minister Leeflang na de afkondiging van de wet op het Funderend Onderwijs heeft opgestart en anderzijds uit het verbeterplan voor de BES-eilanden dat minister Plasterk zeer binnenkort gaat opstarten. Dit vloeit voort uit het negatieve inspectierapport over de onderwijssituatie op de BES eilanden.

Ook de taalsituatie van de Nederlandse Antillen werd besproken. Grote waarde wordt gehecht aan de taaltransitie naar het Nederlands. Aangezien dit onderwerp ook van cruciaal belang wordt geacht voor het onderwijs op de BES-eilanden is afgesproken om op dit gebied nauw samen te werken.

Verder gaven beide bewindslieden het belang aan van het studeren in eigen land. Beide bewindslieden hebben aan hun ambtenaren opdracht gegeven om na te gaan hoe het studeren in eigen land gestimuleerd kan worden.


------------------------------------------
foto: Fotografie & Vormgeving Soemanta
vlnr: Cor de Graaff, Henri Vijber, Gevolmachtigde Minister Paul Comenencia, Sasoho Bakker, Minister Omayra Leeflang, Jolanda Ng