Motie oppositie volgens coalitie 'rascistisch'



bron: Paradise FM

De gisteren ingediende motie door de oppositie in de Eilandsraad, waarin het Bestuurscollege wordt gevraagd objectieve en niet-discriminatoire criteria te ontwikkelen om deelname aan het constitutionele referendum te definieren, is door de coalitie bestempeld als 'rascistisch'.

Aanleiding tot de motie is de vraag of de veelal kort verblijvende Nederlanders die niet geboren zijn op Curaçao (bijvoorbeeld Nederlandse stagieres) wel gerechtigd mogen zijn om deel te nemen in een referendum dat gaat over het zelfbeschikkingrecht van het 'volk van Curaçao'.

De motie werd verworpen met tien stemmen tegen en negen voor.

Collega Nelly Rosa sprak met PAR-eilandraadslid Nico Cornelisse (2'45").

Norbert George, leider van de Democratische Partij hekelt de coalitie, die in zijn ogen ‘gevaarlijk spel’ speelt door willens en wetens een raciale component in de discussie over het referendum in te brengen.

Volgens de voorman van de Democraten heeft de motie niets te maken met discriminatie of rascisme. De motie is juist een opdracht aan de referendumcommissie om te onderzoeken of er objectieve en niet-discriminatoire criteria zijn, waarop duidelijk wordt wie wel en wie niet mee mag stemmen met het referendum. Die grens is er namelijk wel degelijk, volgens Norbert George.

Overigens stelt George bewust te zijn van een tendens binnen de gemeenschap, waarin gepolariseerd, stemming gekweekt en verdeeldheid en verwarring geschapen wordt: "de coalitie doet daar in deze discussie nu bewust aan mee".

Dick Drayer sprak erover met Norbert George en vroeg hem van wie de motie afkomstig is (5'21").