NAAM komt met bijdrage regelgeving Patrimonium Kultural

bron: NAAM

Beleidnota Maneho Arkeologia di Kòrsou is klaar

De afgelopen maand heeft Stichting NAAM de definitieve versie van de beleidsnota Archeologie aangeboden aan het Bestuurscollege, de leden van de Eilandsraad en de verschillende diensten. NAAM doet dat uit haar zorg voor de regelgeving voor het Cultureel Patrimonium van het nieuwe land Curaçao.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van Curaçao dat er een beleidsnota voor archeologie is opgesteld. In deze nota getiteld Maneho di Arkeologia di Kòrsou wordt handen en voeten gegeven aan de implementatie van het Verdrag van Malta dat in 1992 in Valletta is ondertekend en sinds vorig jaar ook op de Nederlandse Antillen van kracht is.

De belangrijkste punten uit dit verdrag zijn dat er gestreefd wordt naar behoud van archeologisch erfgoed in de bodem (in situ), omdat dit in de bodem het beste behouden blijft. Verder dient er zo vroeg mogelijk in het ruimtelijke ordeningsproces rekening gehouden te worden met archeologische waarden om vertraging van ontwikkelingsplannen te voorkomen en (niet onbelangrijk) de kosten laag te houden. Als behoud van het archeologische erfgoed niet mogelijk is dan betaalt de ‘verstoorder’. Het effect is dat het verrassingen en vertragingen voorkomt, het maakt een betere kostenbeheersing mogelijk en het erfgoed wordt gerespecteerd.

Naast deze beleidsnota Archeologie heeft NAAM in samenwerking met het Bureau Monumenten en Archeologie Amsterdam twee andere archeologische beleidsinstrumenten ontwikkeld, namelijk de Mapa Kultural Historiko di Kòrsou (de Mapa), een archeologische en cultuurhistorische inventarisatiekaart en de archeologische verwachtingskaart die hierop gebaseerd is. De definitieve eerste versies van deze kaarten worden verwacht in januari 2009.

De archeologische verwachtingskaart vooral zal de overheid, projectontwikkelaars en particulieren inzicht geven in de archeologische en cultuurhistorische waarden die aanwezig zijn in de bodem, zodat deze tijdig bij of via NAAM professionele hulp kunnen inschakelen.

Door middel van de beleidsnota archeologie kan de overheid van Curaçao de verantwoordelijkheid voor een goede uitvoering van beheer en behoud van het archeologisch erfgoed in land- en waterbodems op zich nemen. Tot op heden heeft Stichting NAAM een deel van deze taken op zich genomen. Er is een convenant tussen het DROV/Monumentenbureau en NAAM opgesteld om de taakverdeling vast te leggen en de positie van NAAM in deze te formaliseren. Samengevat zal dit convenant ertoe leiden dat de regelgeving- en controletaken bij het Monumentenbureau komen te liggen, maar dat inhoudelijk archeologische taken bij NAAM worden ondergebracht.

Een volgende stap naar een goede omgang met het culturele erfgoed is niet alleen een aanvulling van de huidige Monumenteneilandsverordening, zodat het Verdrag van Malta ook daarin tot zijn recht komt. Maar ook het opnemen van cultureel erfgoed in de nieuwe Staatsregeling is van groot belang om onze culturele rechten en het culturele patrimonium van het nieuwe land verankerd te krijgen in een wet.