Overleg Antillen begint met schofferingen

bron: Trouw

’Ik moet me inhouden om je niet kapot te slaan’
Wantrouwen domineert het bezoek van parlementariërs aan hun Arubaanse en Antilliaanse collega’s. De gevreesde conflicten ontstonden direct.

Een Antilliaanse parlementariër zegt tegen het CDA-Kamerlid Jan Schinkelshoek: „Weet je waar jullie Hollanders me aan doen denken? Aan snel smeltende ijspegels onder een tropenzonnetje.” Het was niet humoristisch bedoeld, schrijft Schinkelshoek op zijn weblog.

Het is weer hommeles in de West. Een delegatie van Nederlandse Kamerleden is deze week op Aruba voor het halfjaarlijkse Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK). Op de agenda staan onder meer de kredietcrisis en de staatkundige vernieuwingen binnen het koninkrijk.

Het ging maandag al mis. De chef protocol van Aruba, Eric Brete, bedreigde PVV-Kamerlid Hero Brinkman, om diens uitlatingen over de Antillen en Aruba als ’corrupte boevennesten’. Volgens omstanders zei Brete tegen Brinkman: „Aruba is niet corrupt, ik moet me inhouden om je niet kapot te slaan.” Brinkman omschreef Brete later als ’een naïeve man met het verstand van een kind van vier jaar’. PVV-leider Wilders zegt dat, mocht zijn partijgenoot iets worden aangedaan, hij naar Venezuela afreist ’om Chavez te smeken die corrupte criminele middeleeuwse Arubaanse bende over te nemen’.

Hero Brinkman heeft een geschiedenis met conflicten op de Antillen. Vorig jaar ging het POK niet door, nadat de PVV’er de eilanden te koop wilde aanbieden op Marktplaats.nl. Antilliaanse parlementsleden weigerden te spreken met Brinkman.

Dit keer ontstonden de problemen, nadat enkele Arubaanse ministers hun toespraken afzegden, vermoedelijk een protest tegen de aanwezigheid van Brinkman. De Nederlandse delegatie voelde zich geschoffeerd. Het overleg is met uren vertraging toch gestart, maar ’de aardigheid is er af’, vindt Schinkelshoek.

De relletjes rond de PVV’er leiden de aandacht af van een grotere onvrede die op de eilanden heerst. De Antillen hebben grote moeite met de spelregels van de staatkundige vernieuwingen. Curaçao en St. Maarten moeten autonome landen worden binnen het koninkrijk. Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden bijzondere gemeenten. Nederland gaat de schuldenlast van de eilanden saneren met 1,7 miljard euro. Daartegenover staat strenge toezicht op de rechtshandhaving en de overheidsfinanciën. Met name Curaçao en St. Maarten vrezen voor een te grote invloed vanuit Den Haag, wat de gedroomde autonomie zou ondergraven.

CDA’er Schinkelshoek vraagt zich op zijn weblog af ’hoeveel rek er nog in het koninkrijksverband zit’. „Aan onze kant raakt het geduld zienderogen op, terwijl de West bijna met de dag argwanender over ’die Hollandse ijspegels’ wordt. Wie smelt het snelst? Bij mij gaat het hard.”