'Reizigers actief wijzen op klachtenregeling Schiphol'

bron: ANP

Inkomende reizigers die op Schiphol te maken krijgen met een zogeheten 100 procentscontrole, moeten actief erop worden gewezen dat ze een klacht kunnen indienen als ze vinden dat
ze niet goed behandeld zijn. Ook moet het kabinet naar aanleiding van gegronde klachten overleggen met betrokken instanties om tot verbeteringen te komen.

Dat willen de PvdA en het CDA, die daarover donderdag een motie ingediend hebben in de Tweede Kamer. Ze vinden dat reizigers zich niet voldoende bewust zijn van de klachtenprocedure. De volledige controles worden vooral uitgevoerd op vluchten uit Suriname, de Nederlandse Antillen en andere Caraïbische landen. De controles moeten drugssmokkel tegengaan en smokkelaars ontmoedigen.

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) vindt dat er al op de klachtenmogelijkheid wordt gewezen en dat hierover overleg is met Suriname. Maar hij laat het oordeel aan de Kamer. De motie zal zeker aangenomen worden.

Een voorstel van de SP om reizigers al tijdens de vlucht in te lichten over de manier van controleren en over de klachtenprocedure, ontraadde Koenders. Hij vindt dat overbodig,
omdat volgens hem iedere Surinamer en Antilliaan al weet dat deze controles plaatsvinden.