Sluiting olieraffinaderij Aruba dreigt

bron: Paradise FM

Oranjestad - Olieraffinaderij Valero op Aruba dreigt gesloten te worden als deze geen koper vindt. In een verklaring heeft de Amerikaanse oliemaatschappij te kennen gegeven alle fabrieken te sluiten die te koop staan en niet worden verkocht.

De Arubaanse vestiging staat al sinds eind 2007 te koop. Een overname door de Braziliaanse maatschap Petrobras mislukte vorig jaar.

Ook gesprekken die managers van Valero met de Arubaanse regering onlangs hadden, geven geen positief signaal af voor een verblijf van lange duur. De vestiging heeft onenigheid over de hoogte van de afdracht van belastingen. Daarover volgt binnen een maand een uitspraak in een arbitragezaak waarin Aruba een bedrag van ruim 80 miljoen euro aan omzetbelasting eist. In 2010 loopt verder de overeenkomst over een 'tax holiday' af.

Aruba wil ook dat er afspraken komen over de bescherming van het milieu. Vorig jaar veroorzaakte de raffinaderij meerdere verontreinigingen langs de kust door lekkages, waarschijnlijk vanwege achterstallig onderhoud.

In advertenties die de oliemaatschappij deze week in lokale kranten zette, lijkt het Amerikaanse bedrijf een waarschuwing af te geven. Zo stond erin dat 'andere landen prikkels geven die aantrekkelijker zijn dan Aruba geeft, en het nog aantrekkelijker is om ruwe olie te verwerken aan de golfkust van de Verenigde Staten'.