Aanvang schuldsanering Nederlandse Antillen door Nederland

Bron: VNW

Nederland maakt een begin met de schuldsanering van de Nederlandse Antillen met de betaling van nu bijna 128 miljoen Antilliaanse gulden (ongeveer 55 miljoen euro) aan aflossingen en 19 miljoen Antilliaanse gulden (ongeveer 10 miljoen euro) aan rentebetalingen over de periode januari - april 2009.

De schuldsanering van het Land Nederlandse Antillen treedt in werking nu het College financieel toezicht (Cft) onlangs een positief advies heeft uitgebracht over de Landsbegroting 2009 en de rente- en aflossingsverplichtingen van het Land op haar schulden over de periode januari - april 2009 door de accountant zijn goedgekeurd.

In een brief van 5 februari feliciteert staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de Antilliaanse minister van Financiën, Ersilia de Lannooy, met het voldoen aan de voorwaarden om met de schuldsanering van het Land te kunnen starten. Hiermee is ook een begin gemaakt met de uitvoering van de afspraak dat de nieuwe landen in het Koninkrijk en Bonaire. Sint Eustatius en Saba als bijzondere gemeenten, een financieel gezonde start meekrijgen.

Nederland heeft voor de schuldsanering een bedrag van totaal circa 1.7 miljard euro gereserveerd. De schuldsanering bestaat uit twee componenten. Voor de betalingsachterstanden is circa 240 miljoen euro uitgetrokken terwijl het overige bedrag aangewend zal worden voor de schuldaflossing plus rente. Voor de BES is in november 2007 al ter voldoening van de betalingsachterstanden een bedrag van 27 miljoen euro gestort op een rekening bij de Bank Nederlandse Antillen. Conform eerder gemaakte afspraken worden 100 procent van de aflossingen en 70 procent van de renteverplichtingen op de leningen van de Nederlandse Antillen door Nederland betaald. Met de sanering van de aflossingen en rentebetalingen na de periode januari – april 2009 zal pas gestart worden nadat Nederland ook over deze gegevens een accountantsverklaring heeft ontvangen. De verwachting is dat deze op korte termijn volgt.