VVD wil POK opschorten

bron: ANP

De VVD in de Tweede Kamer heeft voorlopig geen behoefte aan het overleg dat halfjaarlijks wordt gevoerd met volksvertegenwoordigers van de Nederlandse Antillen en Aruba. De liberalen vinden dat de bijeenkomsten nauwelijks resultaat opleveren en de onderlinge verhoudingen schaden. Dat heeft VVD-Kamerlid Johan Remkes dinsdag geschreven aan de voorzitter van de Nederlandse delegatie van het zogeheten Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK).

Remkes stelt voor het komende overleg in juni niet door te laten gaan. Later dit jaar kan dan worden bekeken hoe het overleg met de Antillen en Aruba kan worden voortgezet. Remkes schrijft dat een terugblik op het afgelopen POK, vorige maand op Aruba, hem tot "uiterst negatieve conclusies" brengt. Als voorbeeld noemt hij een discussie over de problemen met Antillianen en Arubanen in Nederland, die zeer moeizaam verliep. "Over dit soort belangrijke zaken moeten we kunnen praten tijdens dit overleg, zonder beticht te worden van discriminerende en racistische motieven."

PVV-leider Geert Wilders verklaarde het overleg vorige maand nog failliet. Nadat zijn partijgenoot Hero Brinkman uit de Nederlandse delegatie op Aruba was gezet, zei Wilders dat het overlegorgaan direct moet worden opgeheven. De Antilliaanse Statenvoorzitter Pedro Atacho zegt in een eerste reactie "niet geïnteresseerd te zijn in de mening van individuele Kamerleden''. Atacho: "We hebben in januari tijdens het POK op Aruba besloten een commissie in te stellen, die zich buigt over de vraag hoe het gebrek aan controle van het Antilliaanse parlement op beslissingen van de Koninkrijksregering verbeterd kan worden."

Deze commissie, waarin voor Nederland oud-minister Bram Peper zitting heeft, moet half mei met haar bevindingen komen. In de commissie wordt ook de rol en de functie van het POK geëvalueerd. "Zodra zij met hun bevindingen komen, kunnen we ook beslissingen nemen over de toekomst van het overleg", aldus Atacho.