De twee gezichten van Curaçao

Curaçao heeft zijn turbulentste weekend van het jaar achter de rug. Een weekend met hoogte- en dieptepunten. Twee kanten vandezelfde medaille....

Om te beginnen met het hoogtepunt: de eerste editie van het Curaçao North Sea Jazz festival is een doorslaand succes geworden. Ruim 18.000 mensen uit Curaçao, Suriname, de regio, Amerika en Nederland hebben twee dagen genoten van een super line-up: Sergio Mendez, Deorge Benson, Simply Red, Giovanca, Lionel Richie, Luis Enrique, het Roy Hargrove Quintet en John Legend, om maar wat te noemen.

Curacao is trots, dat het zo'n evenement heeft kunnen organiseren. Een rimpelloze excercitie. Ging er dan niets verkeerd? Toch wel: de meeste Curaçaoënaars zijn gewend om eerste te eten voor het uitgaan. En omdat het festival om half acht begon, is men én masse met lege maag gekomen om op het festivalterrein alleereerst de cateringte gaan 'plunderen'. Zaterdag werd dit echter meteen gecorrigeerd en was er volop stobá en sushi te krijgen.....

Curaçao heeft sinds zaterdag ook weer een nieuw Bestuurscollege. Vrijdagmiddag zag het er nog naar uit dat de drie partijen MFK (Gerrit Schotte), PS (Helmin Wiels) en MAN (Charles Cooper) er niet uitkwamen, maar na bemiddeling van oud-premier Don Martina (MAN) is de zaak gelijmd en kon gisteren het nieuwe Curaçaose bestuur afreizen naar Nederland om deel te gaan nemen aan de Ronde Tafel Conferentie in Den Haag, aanstaande donderdag.

En, o ja: de riante pensioenregeling die eilandraadsleden zichzelf - op de valreep - hebben toebedacht is door henzelf goedgekeurd. De vorige keer lekte de regeling voortijdig uit en was de druk van de publieke opinie zo groot, dat de regeling weer gauw van tafel was. En die les is geleerd: de regeling is nu 16 uur voor behandeling pas geagendeerd, zodat het publiek zich nu begint te roeren. Te laat: de Eilandsraad die hem aannam bestaat niet meer. Ook dit is Curaçao!

Patricia Cronie in gesprek met Dick Drayer (9'06")