Politiek tumult op Bonaire en Sint Maarten

Het Bestuurscollege op Bonaire is afgelopen zondag, 19 september gevallen. Gedeputeerde Anthony Nicolaas (l) heeft zijn steun aan de coalitie met de PDB van Jopie Abraham (r) ingetrokken. Volgens Nicolaas is Abraham de afspraken op staatkundig gebied en over het referendum niet nagekomen.

Anthony Nicolaas meent dat er geen enkele reden meer is om het bestuurscollege te steunen. "Nadat Abraham naar voren heeft gebracht dat hij met gemengde gevoelens de slotverklaring heeft getekend, heb ik daarna een vergadering belegd met mijn achterban en we hebben besloten de steun in te trekken." Nicolaas zegt honderd procent tegen het nieuwe Statuut van het Koninkrijk te zijn.
Met de intrekking van zijn steun, laat Nicolaas opnieuw zien dat hij de politieke touwtjes op Bonaire in handen heeft. Nicolaas heeft na zijn actie meteen contact gezocht met zijn voormalige partij, de UPB van Ramonsito Booi om een intentieverklaring te tekenen. Het antwoord van Booi was veelzeggend: "veel keus is er niet, er zijn nu mensen bezig met een intentieverklaring, waarna we alles nader gaan bekijken. Het is maar voor vijf maanden, waarin we wachten op de verkiezingen van maart 2011. Of ik hem de juiste partner vindt, maakt nu niet uit. Hij is de enige keuze op dit moment. De andere keuze is Nederland binnen laten komen."

Op Sint Maarten, waar afgelopen vrijdag verkiezingen werden gehouden, dreigt - net als op Curaçao - de grootste en winnende partij, de National Alliance van William Marlin aan het kortste eind te trekken. Nummer twee, Theo Heyliger en de verliezende Sarah Wescott van de Democratische Partij (waar Heyliger origineel van afstamt) zullen waarschijnlijk een coalitie vormen, nog voordat de NA iets kan ondernemen.....

Tariq Yusif in gesprek met Antillen correspondent Dick Drayer (5'29")