Schotte's extra sla-blaadje...


Op de valreep van 2011 naar 2012 – met de buik nog vol van kerst - heeft de regering Schotte op Curaçao aangekondigd de O.B. (BTW) op groente en fruit af te schaffen. In een speciale brief die de premier naar de voorzitter van de Staten stuurde, staat dat de regering gezond en gebalanceerd eten toegankelijk wil maken voor iedere laag van de bevolking.

Curaçao lijkt daarmee aan te sluiten op een onderzoek van de Vrije Universiteit, waarin aangetoond is dat de prijs van gezond eten van invloed is op het eetgedrag van mensen. Des te goedkoper groente en fruit ten opzichte van vette produkten zijn, des te gezonder mensen eten.

Een mooier begin van een nieuw jaar kan een mens zich niet wensen. Zeker niet op Curaçao!

Epidemie
Want op ons mooie eiland is een 'geruisloze  epidemie' aan de gang. Overgewicht heet die epidemie. Een gewichtiger woord voor overgewicht is 'obesitas', extreem overgewicht. Bijna één op de vijf mannen en zelfs één op de drie vrouwen op Curaçao lijdt aan deze ziekte!

Het moet deze epidemie zijn geweest die de premier heeft doen besluiten om tien soorten groenten en tien soorten fruit uit te sluiten van omzetbelasting. Het gaat onder meer om meloen, watermeloen, sinaasappels, mandarijnen, bananen, appels en druiven. Wat groenten betreft gaat het om advocado, selderij, uien, aardappelen, spinazi, tomaten, pompoen en bananen.

Nobel
Hoe nobel het besluit van Schotte en zijn ploeg ook moge zijn, toch roept dit groots aangekondigde besluit een aantal prangende vragen op. Vragen die de goede bedoeling van Schotte en zijn regering in twijfel trekken.

Zo is dit besluit per brief meegedeeld aan de voorzitter van de Staten en is een kopie ervan direct doorgestuurd naar de media. Erg attent maar hoogst ongebruikelijk. Meestal moeten de pers wachten tot donderdagmiddag, wanneer de regering een speciale persconferentie belegd op het 'Fortí'. Waarom toch die haast? Of is het omdat Schotte voor het eerst in het bestaan van het parlement een beslissing neemt en de uitvoering van dat besluit binnen vier dagen in wil laten gaan? Is de kerstbonus dit jaar zo hoog, dat het hele ambtenarenapparaat belangeloos extra uren maakt tussen kerst en oudjaar?

En: zal een prijsdaling van groente en fruit als gevolg van het afschaffen van de OB de bevolking massaal de McDonalds uitjagen richting de barkjes in Punda. Nog even los gezien van de recente prijsstijgingen van groente en fruit in het afgelopen jaar. Die in evenwicht lijken met de afschaffing van O.B. Met andere woorden: met deze maatregel wordt groente niet goedkoper, hij wordt alleen niet duurder......

Integraal
Er is geen onderzoek gedaan naar de mogelijke effecten van deze populaire maatregel. Er is echter al wel veel gepubliceerd. over de aanpak van obesitas. De rode lijn in die publicaties is dat de overheid het probleem van obesitas integraal moet aanpakken. Mensen moeten worden aangesproken op hun persoonlijk gedrag en de fysieke en sociale omgeving moet zodanig aangepast worden dat wenselijk gedrag zoveel mogelijk ondersteund wordt.

En dat betekent: het stimuleren van activiteiten die gericht zijn op meer bewegen. Of het nemen van maatregelen die vet voedsel extra belasten. De inderhaast getypte en niet geheel foutloze brief aan de Statenvoorzitter zal vooralsnog leiden tot een vermoedelijke prijsverlaging van de BigMac. Of zullen ze bij McDonalds hun voordeeltje compenseren met een extra blaadje sla?