Curaçao: bloederig begin 2012

Alle goed voornemens ten spijt, is 2012 bijzonder bloederig begonnen. Dit jaar belandden negen mensen in het ziekenhuis met vuurwerkverwondingen. Vuurwerk op Curaçao is zwaar, zwaarder dan in Nederland, maar met dit cijfer houden we gelijke tred. Overigens was er deze jaarwisseling maar één vrouw die naar de poli moest voor haar verwonderingen. Dus vuurwerk, of in ieder geval slecht omgaan met vuurwerk lijkt een mannenzaak.

Maar het bleef niet bij negen gewonden. Binnen een etmaal na nieuwjaar trof de politie op twee locaties in totaal drie lijken aan. In alle gevallen lijkt vergiftiging – al dan niet met opzet – aan de orde te zijn.

Collectieve zelfmoord
Op zondag 1 januari bezocht de politie na een melding een appartementencomplex in Dominguito. Daar vonden ze drie personen – een vrouw en twee mannen – naast elkaar onder een laken. De man en de tiener gaven geen teken van leven, maar de vrouw nog wel.

Inmiddels is bekend dat de drie slachtoffers uit Frankrijk kwamen. Sinds 28 november verbleven zij op Curaçao. Uit buurtonderzoek is gebleken dat er problemen waren in het gezin. Wellicht is hier sprake van een collectieve zelfmoord door het innemen van medicijnen. Die zelfmoord is bij de moeder mislukt en zij zou dan alsnog hebben gepoogd haar polsen door te snijden.

Doodsangst
Kort daarna, alweer een lijk. Vlak na middernacht, kreeg de politie melding dat een man ergens levenloos in een tuin lag. Een patrouille vond daarop een man - inderdaad - in de tuin van een onbewoonde woning. Onderzoek wijst uit dat de man vlak daarvoor ‘in doodsangst’ rondrende en hulp vroeg bij woningen en van langsrijdende auto’s. Daarna rende hij de eerder genoemde tuin in en overleed daar in het gras.

Omdat geen uiterlijke tekenen van geweld aan het lichaam te zien zijn, wordt rekening gehouden met een overdosis aan drugs, of aan het knappen van bolita’s.

Liquidatie
En afgelopen nacht werd een 34-jarige jongeman met een spervuur aan kogels neergeschoten in een winkelgebied in Salina. Uit onderzoek is gebleken dat twee mannen uit een auto stapten en de jongen onder vuur namen. Waarna ze weer instapten en wegreden.

De zaak lijkt op een liquidatie en dat doet dan meteen denken aan een bendeoorlog die gaande is in de wijk vlak bij de gevangenis van Curaçao. Vorig jaar zijn er ook al een aantal slachtoffers gevallen bij deze oorlog.

Zoveel doden, toeval? Het is in ieder geval wel veel en in zeer korte tijd. Familedrama’s zoals met de drie Fransen zijn van alle tijden. De man die waarschijnlijk bolletjes heeft geslikt is ook niet de eerste die overlijdt aan dit Curacaose exportproduct. Ik hou het dus op toeval.

Het laatste slachtoffer kan echter wel een teken zijn voor een nieuwe serie liquidaties op Curaçao. En die zijn - zo weet iedereen - allesbehalve toeval.

Fouad Sidali in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (4'37")

Populaire posts