De waslijst van Plasterk


Minister Ronald Plasterk is boos op het bestuur van eiland Sint-Maarten. Boos over hoe Sint Maarten omgaat met de nabijgelegen eilanden Saba en Sint-Eustatius. Sint-Maarten maakt het leven van de burgers op de twee kleine eilanden onnodig moeilijk, vindt hij.  Er ligt nu een waslijst aan klachten op de deurmat van de premier van Sint Maarten, Sarah Wescot-Williams. 

Plasterk wil actie. Vooral het medisch spoedvervoer per helicopter gaat niet goed. St. Maarten boycot de Canadese helikopter die nu in gebruik is. Het eiland wil het spoedvervoer graag zelf doen, maar Nederland koos voor een Canadese helicopter. Deze heli wordt door de Sintmaartenaren dwars gezeten. De Canadese heli kan vaak niet op tijd vertrekken omdat er geen toestemming wordt gegeven om te landen, dat soort pesterijtjes. Plasterk vindt dat niet acceptabel omdat dit mogelijk levens in gevaar brengt.

De waslijst van Plasterk is lang. Zo blijft St. Maarten maar belasting heffen op goederen die door- of uitgevoerd worden naar Saba en Statia. Dat is internationaal niet echt gebruikelijk en maakt het leven op de twee eilanden onnodig duur.

Zo lukt het ook maar niet om een glasvezelverbinding aan land te brengen, terwijl al dit soort zaken wel was toegezegd door St. Maarten. Zelfs de luchtvaartbelasting is extreem gestegen, zodat de vliegverbindingen onnodig duur blijven.

Plasterk is onlangs op St. Maarten geweest. En heeft deze zaken besproken. Nu drie weken later komt deze boze brief. Dan kun je wel stellen dat het menens is voor Plasterk. De brief laat zien in ieder geval zien dat de relatie tussen Nederland en St. Maarten onder druk staat.

Fouad Sidali in gesprek met Dick Drayer (3'23")