Enquête onderzoek OM naar wanbeleid Schotte


Oud premier Gerrit Schotte van Curacao moet zich in een civiele enquête verantwoorden voor beschuldigingen van financieel wanbeleid bij een drietal nutsbedrijven. Schotte kreeg de touwtjes in handen  eind 2010 door allereerst de commissarissen bij de drie nutsbedrijven te vervangen. Vervolgens is hij herhaalde malen zelf op de stoel gaan zitten bij de water- en elektriciteitsmaatschappij Aqualectra. Hij deed dat als hoofd aandeelhouder. Destijds fronsten velen hun wenkbrauwen over zijn directe bemoeienissen.

Elektriciteitsmaatschappij Aqualectra had bijvoorbeeld voor 25 miloen euro aan aandelen zitten in een energiecentrale die stroom levert aan de raffinaderij. Die aandelen moesten ineens gratis worden weggegeven aan een overheids-NV RdK, de eigenaar van de raffinaderij.  Gevolg: een verlies in de boeken van 15 miljoen euro over 2010. En zo zijn er meer van dit soort grapjes uitgehaald, waarbij het voortbestaan van de enige energieproducent op het eiland ernstig werd bedreigd.

Het enqueteverzoek van het OM gaat uiteraard over een onderzoek naar wanbeleid bij de drie nutsbedrijven en niet sèc over Schotte. Ook aantal bestuurders staat op de lijst, die het OM gisteren vrijgaf. Omdat het hier gaat om een civiele procedure, wacht Schotte geen gevangenisstraf. Pas als het OM aanleiding ziet tot strafrechtelijke misstanden, dan kan die besluiten een eigen onderzoek te starten om de ex-premier en zijn mede-bestuurders strafrechtelijk aan te pakken. Het OM verzekerde mij dat als er aanleiding is, ze dat ook niet zullen nalaten.

Fouad Sidali van Dichtbij Nederland in gesprek met Dick Drayer (3'34")

Populaire posts