Rutte’s 32 seconden van onachtzaamheid

Het was een bijzonder pikant moment: Mark Rutte’s passage tijdens een ‘ongelukje’ op de raffinaderij in Curaçao. Juist toen hij er langs voer. Pikant omdat ik net voor het NOS journaal een interview met hem deed en plotseling heel veel dikke witte rook uit de pijpen van de Isla werd gespuugd.
De anders zo kordate Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) was de regie even kwijt. 32 seconden maar; genoeg om boze gezichten te maken, genoeg om het rimpelloze en joviale bezoek van de premier aan de Antillen voor eventjes te verstoren. Want wat gebeurde er nou precies?
Tijdens de rondtoer door de haven van Willemstad had ik met de RVD afgesproken dat we een kort gesprekje voor het acht uur journaal zouden doen. Dat moest dan met een mooi plaatje op de achtergrond. Gezamenlijk besloten we de Julianabrug en de Handelskade, zo karakteristiek voor Curaçao, te nemen. Op zeker moment zwenkte de boot over bakboord richting onze achtergrond en kon het gesprek beginnen.
De kapitein van het schip had op dat moment echter besloten om nog één keer rechtuit te varen. De boot zwenkte terug en voer in plaats van onder de brug, de brug voorbij. Deze manoeuvre leidde tot heftige schommelingen van de boot. Mijn cameravrouw vroeg me even te stoppen met het gesprek, zodat ze weer balans kon krijgen met haar camera. Door de draai van de boot, nu over stuurboord, kwam de Isla vol in beeld; enorme dikke witte rook vulde de lucht boven de raffinaderij. Hier was sprake van een abnormale situatie.
Ik besefte – in een splitsecond – dat dit beeld uniek was en vroeg mijn cameravrouw om door te draaien. Op dat moment greep de RVD in. Daarbij geholpen door Rutte die zei dat ‘we dat nou juist niet willen, die Isla in beeld’. Ik sputterde tegen en zei dat ik dat nou juist wel wilde. Maar onder de aanwijzing “camera een beetje die kant op, hè”, werd het mijn cameravrouw onmogelijk gemaakt Rutte met een vuil spuitende Isla op de achtergrond  in beeld te brengen.
Mark Rutte in de haven van Willemstad - Foto: Els Kroon
Tijdens de montage voor Radio 1 besloot ik het ‘incident’ op te nemen in het draaiboek. Mark Rutte had in het gesprek namelijk nadrukkelijk uitgelegd dat Curaçao zijn eigen broek op diende te houden en dat ook het ‘Isla-dossier’ des Curaçaos was. Herhaaldelijk had Rutte tijdens zijn bezoek uitgelegd dat het hem niet paste om als Haagse regent een mening te hebben over ingewikkelde dossiers op Curaçao.
Zijn reactie en die van de RVD op de boot, toonde – in mijn ogen – aan dat de regering wel degelijk in haar maag zit met de vervuiling en hoe Curaçao daar mee omgaat. Het hands-off verhaal van Rutte zou ongeloofwaardig overkomen als die vervuiling tijdens een gesprek op het journaal zichtbaar zou worden met de premier op de voorgrond.
De RVD houdt alles wat er in de media over de reis van Rutte wordt gepubliceerd bij in een schriftje. Dit kwam niet mooi uit. Hun strategie om een joviale premier met een positieve boodschap als handelsmerk mee te geven aan de meegereisde pers, werd in een splitsecond onderuit gehaald.
Leve de vrije nieuwsgaring.
(c) NOS.NL
——
Luister naar de 32 seconden waarin dit verhaal zich afspeelt.