Kippenvel voor Dreamliner

Ard Vreugdenhil toont een minatuurmodel van de Dreamliner die KLM gaat gebruiken - foto: Dick Drayer
Ard Vreugdenhil toont een minatuurmodel van de Dreamliner die KLM gaat gebruiken - foto: Dick Drayer
WILLEMSTAD - Het is dinsdagavond, kwart voor negen. Ruim 150 vliegtuigspotters vergapen zich aan de Boeing 787-900 die gracieus binnenvliegt en landt op Curaçaose bodem. De kakofonie van scanners, liefhebbers, deskundigen en andere vliegtuigfanaten wordt voor één minuut onderbroken als het toestel uit Seattle zijn eerste touchdown maakt op de landingsbaan van Hato Airport.

Ard Vreugdenhil bekent dat hij al de hele dag zenuwachtig sms't, berichten verstuurt via Whatsapp en Facebook om er vooral zeker van te zijn de aankomst van deze primeur niet te missen. Kippenvel krijgt hij er van. Uitleggen is moeilijk. Sommige spotters op Mirador zitten daar elke dag; visstoeltje, thermoskan of jug en fototoestel in de aanslag.


De 787 is volgens Ard een bijzonder toestel. Hij is voor de helft gemaakt van composiet, de andere helft bestaat uit aluminium, titanium en staal. "Een nieuwe generatie", zegt Ard, "zowel Arkefly als KLM gaan er mee vliegen. Arke komt deze zomer al naar Curaçao, KLM waarschijnlijk later."

Test
Deze week test Boeing dit nieuwe toestel op de luchthaven van Curaçao. Zo zal, volgens de spotters, gekeken worden of het personeel op Hato om kan gaan met de afhandeling van het toestel. Past de slurf op de deur en waar kan het toestel veilig staan? Boeing en het management van de luchthaven (CAP) doen geen mededelingen over het testprogramma.
de 787 net na de landing op Hato - Foto: Bea Moedt
De 787 net na de landing op Hato - Foto: Bea Moedt