Nieuwe verdachte moord Wiels is oud-minister en partijgenoot

WILLEMSTAD - Voormalig minister van Justitie uit het kabinet Schotte en huidig parlementslid voor Pueblo Soberano, Elmer ‘Kadè’ Wilsoe, wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op Helmin Wiels. 

Wilsoe was partijgenoot van de populaire Curaçaose politicus, die op 5 mei 2013 op het strand van Marie Pampoen bij Willemstad werd doodgeschoten.

De verdenking op Wilsoe kwam eind vorige week naar buiten, toen onbekenden een deel van een procesverbaal van de RST in een youtube-filmpje online zette. Guillano Schoop, woordvoerder van het Openbaar Ministerie bevestigt dat de gepubliceerde pagina’s afkomstig zijn uit het dossier.

Die zijn volgens hem in juni naar de verdediging gestuurd van een andere verdachte. Burney ‘Nini’ Fonseca, de man die onder andere de wapens leverde voor de moord. De behandeling  van zijn zaak in Willemstad is woensdag.

Telefonisch contact
Lokale media gaven eerder al aan dat Wilsoe verdachte is, maar het Openbaar Ministerie wilde dat nooit bevestigen.

Wilsoe zou de ochtend van de moord in Koraal Specht zijn geweest en daar telefonische contact hebben gehad met Luigi ‘Pretu’ Florentina. De man die de moord pleegde samen met Elvis ‘Monster’ Kuwas. Florentina werd na zijn arrestatie dood gevonden in zijn cel, Kuwas is inmiddels veroordeeld in hoger beroep en kreeg levenslang.

Uit het procesverbaal kan worden opgemaakt dat Wilsoe een afspraak had met Wiels op het strand en die locatie zou hebben doorgegeven aan Florentina. Een motief wordt niet gemeld in het proces verbaal.

Loopjongen
Lokale media zeggen dat Wilsoe een loopjongen was van loterijkoning Robbie dos Santos en zijn halfbroer, voormalig MFK minister, George Jamaloodin. Beiden zijn ook verdachten in de zaak Wiels als opdrachtgever en financierders van de moord.

Wilsoe liet zich eerder al gebruiken als loopjongen voor beide heren, toen hij in 2012 probeerde via een brief aan Hillary Clinton 50 miljoen dollar aan bevroren tegoeden los te peuteren van Justitie in de Verenigde Staten. Een actie dat hem een stevige reprimande uit Den Haag opleverde.

Wilsoe zelf reageerde inmiddels in de lokale kranten. Daarin stelt hij dat de beschuldigingen hem koud laten. Wel zegt hij voorlopig niet meer in het parlement te komen, zonder zijn zetel overigens op te geven.