Veroordeelde Schotte populair in de peilingen op Curaçao

WILLEMSTAD - Drie weken voor de parlementsverkiezingen op Curaçao gaat het goed met de voormalig premier en huidig parlementslid Gerrit Schotte. In een eerste opiniepeiling - zes weken terug - zegt 27 procent van de respondenten MFK te gaan stemmen....

De uitslag van de peiling heeft zelfs de onderzoekers verrast. De voormalige premier werd in maart van dit jaar door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar voor valsheid in geschrifte, ambtelijke omkoping en witwassen. Bovendien werd Schotte voor een periode van vijf jaren ontzet uit het passieve kiesrecht, waardoor hij gedurende die tijd niet gekozen kan worden als lid van het parlement.

Maar Schotte ging in hoger beroep, stuurde zijn eerste advocaten naar huis en nam vervolgens Geert-Jan Knoops en zijn vrouw aan als nieuwe advocaten. Deze wissel leverde de oud-premier genoeg tijd op om de behandeling van zijn hoger beroep over de verkiezingen van 30 september te tillen. Daardoor doet Schotte gewoon mee.

Betrouwbaar
Ook opmerkelijk is dat bijna een derde van alle respondenten Schotte aanwijzen als de meest betrouwbare politicus. Daartegenover staat dat nog meer mensen Schotte onbetrouwbaar vinden. Volgens de opiniepeilers komt dat door de polarisatie van de politiek op Curaçao: of je bent voor Schotte of je bent tegen hem.

De peiling toont ook aan dat de meeste Curaçaoënaars nog niet weten op wie ze gaan stemmen eind deze maand. Ruim de helft heeft nog geen keuze gemaakt. Met zo’n grote groep zwevende kiezers kan alles nog alle kanten op.

Volgens de opiniepeilers is het niet aannemelijk dat er in die groep zwevende kiezers net zoveel MFK-stemmers zitten en is het nog maar de vraag of de partij de meeste stemmen gaat binnenhalen op 30 september. Een tweede peiling volgende week moet daar meer duidelijkheid over geven.

----
Download hier het opinie-onderzoek

Populaire posts