Curaçao gered door Venezuela en Colombia



WILLEMSTAD - Curaçao is door het oog van de naald gekropen. Donderdag kwam orkaan Matthew op de drie Benedenwindse eilanden af, maar besloot net om voor Bonaire een omweggetje te nemen om na Aruba weer zijn oude pad te zoeken. De twee buureilanden kregen daardoor wel veel regen, maar Curaçao bleef vrijwel droog.

Voor buitenstaanders -en daar bedoel ik iedereen mee, die nog nooit een tropische wave, depressie of orkaan heeft meegemaakt - is het fenomeen 'tropische weersysteem' onbegrijpelijk. Reacties van mensen die pas op het eiland zijn, bijvoorbeeld op Facenbook, spreken boekdelen.

Die denken dat de gradatie van tropical wave tot tropical orkaan evenredig is met de intensiteit waarmee een land last heeft van het zware weer. Niet dus: een tropical storm die langzaam over de eilanden trekt is soms erger dan een orkaan die op 100 km afstand passeert.

Verbazing
Veel eilandbewoners en bezoekers waren vrijdagochtend in eerste instantie verbaasd. Het had nauwelijks geregend terwijl Matthew op 250 km afstand voorbij was getrokken en zich daar zelfs had ontwikkeld tot orkaan categorie 1.

De verkiezingen op vrijdag waren uitgesteld, ambtenaren vrijgesteld en iedereen was aangeraden binnen te blijven. Op advies van de overheid waren de ijskasten volgehamsterd.

Verwondering
Een verbazing die twee dagen later bij de meesten omslaat in verwondering: Matthew scheerde rakelings lang Curaçao en hield zijn staart bij zich.

De befaamde staart waar we sinds Thomás in 2010 allemaal bang voor zijn. Daar zit zoveel water in, dat wil je niet weten voor een eiland dat ingericht is op toeristen en zon.

Het plaatje hier werd een week geleden door een voorspellende cartoonist getekend. Die kon niet weten hoe dicht hij tegen de waarheid aan zat. Leg het maar eens naast de animatie hierboven...

Meteo
In eerste instantie dacht ik nog: wat is er met die Meteorologische Dienst aan de hand? Het hele land leeft dagen in spanning en jullie kunnen niet eens een goede inschatting maken?


Maar je kunt de Meteo niet veel verwijten, zegt Norbert Dooper. Hij is ex-piloot van de luchtmacht, woont in Willemstad en heeft meteorologische les gehad van Roy van Ommen. Die was vroeger meteoroloog op Mahuma en leerde Norbert de kleine kneepjes van het vak.

"Wat er is gebeurd heb ik nog nooit eerder gezien en geloof me, ik heb zo'n beetje alle hurricanes in de afgelopen 25 jaar gevolgd. De reden dat het vannacht niet ging regenen was niet te voorzien. Maar het gebeurde wel en was een schitterend natuurverschijnsel."

Venezuela
De baan van de orkaan was al ingetekend. Gebaseerd op een Europees model, "Die baan kunnen ze goed uittekenen op basis van luchtdrukverschillen en die baan kwam bijna goed uit. Alleen ging de orkaan iets zuidelijker dan verwacht en liep daardoor met het derde en vierde kwadrant vrijwel vol in het hoge drukgebiedje boven Venezuela en Colombia."

"Dat gebied blokkeerde de doorgang naar de eilanden en zo bleef alles boven de Aves eilanden hangen. Het regende daar uit en het zorgde ook dat de voeding van de orkaan vanuit het zuiden tot stilstand kwam. Had de orkaan iets hoger gezeten dan was dit niet gebeurd en hadden we wel volop in de regen gezeten."

Norbert zegt dat Bonaire nu wat regen heeft gehad, dat er volop regen was in Aruba en dat het bij Curaçao droog is gebleven. "Dit had je met zelfs het beste computerprogramma niet kunnen verzinnen. Maar het was, voor iemand die meteo begrijpt, prachtig om te zien."

"De natuur was aan het werk en dat men dit niet heeft aan zien komen kan ik volledig begrijpen. Venezuela zorgde net op tijd voor een klein hoge druk gebiedje, waardoor Matthew eventjes pas op de plaats moest maken. Venezuela en Colombia hebben ons echt gered!"