Curaçaose kunstenaars gaan 'duet' aan met Rob Scholte

Herman van Bergen (r) en Rob Scholte | Foto's: Dick Drayer
WILLEMSTAD - De bekende Nederlandse kunstenaar Rob Scholte gaat een artistieke samenwerking aan met zeven kunstenaars van Curaçao. Samen maken zij  een aantal sculpturen, schilderijen en installaties die onderling een duet aangaan. De resultaten van de samenwerking worden in december tijdens een expositie op Landhuis Bloemhof getoond. De werktitel van het project is 'Duetten'.

Bekende en minder bekende kunstenaars die wonen en werken op Curaçao hebben Rob Scholte deze week ontmoet. Omar Sling, Ailsa Anastatia, Marjon Wegman, Ashley Mauricia, Herman van Bergen, Giovanni Zanolino en Angel Luis gaan digitaal, online de samenwerking aan met Scholte, die de start en het eind van het project faciliteert.

Een reportage door Dick Drayer
(klik hier om te luisteren)

Nutteloos
Rob Scholte kent niet iedereen en omgekeerd is dat ook het geval. "Dat maakt het erg verrassend. Ik kende Herman van Bergen niet, maar hij maakt een diepe indruk op me. Hij heeft ontdekt hoe je van iets nutteloos iets maakt met enorme potentie: de supiña. Hij bewijst het tegendeel van wat vroeger over Curaçao werd gezegd, dat het een nutteloos eiland is."

Herman van Bergen is bezig met een groot project, de Kathedraal van Doornen. Scholte herkent de gedrevenheid van Van Bergen daarin. "Ik heb met mijn project Nagasaki zelf natuurlijk ook een bijna bovenmenselijk kunstwerk gemaakt, waar titanenarbeid voor nodig was."

Een gezamenlijk 'Duet' maken komt daarom wel goed, denkt Scholte. "We zijn vertrouwd met elkaars vrijheden. Dus we hoeven het ook niet eens te worden met elkaar. Maar het moet groot worden en ruimte innemen, dat zijn we aan onszelf verplicht."

Bloemhof
Geestelijke vader achter de 'Duetten' is Sinuhe Oomen van landhuis Bloemhof. Met de opmerking over nutteloze eilanden, haakt Scholte in op de motivatie die Oomen heeft om het Duetten-project te realiseren.

"Vergeet niet dat we naast Churandy Martina en andere grote spelers van Curaçaose bodem, ook in de beeldende kunst een enorme hoeveelheid talent rond hebben lopen. We zijn geen nutteloze eilanden, integendeel: wij zijn de Isla de los Gigantes", zegt Oomen.

Expositie
De opening van de expositie is medio december, in Landhuis Bloemhof. De bedoeling is dat de kunstwerken verkocht worden. Oomen is bezig om de expositie ook naar Nederland te brengen, maar de financiering daarvan is nog niet rond.