Curaçao blijft nog wel even in het Koninkrijk


BARBER - Curaçao heeft een nieuw regeerakkoord. Maar een nieuwe regeringsploeg laat nog even op zich wachten. De screening van ministers is nog niet afgerond. Donderdagmiddag lokale tijd presenteerde de aankomende premier, Hensley Koeiman alvast de uitgangspunten van beleid voor de komende vier jaar.


De regering die bestaat uit de socialistische MAN van Koeiman, Christendemocraten PNP, de liberale PAR en onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano wil zich de komende vier jaar richten op behoorlijk bestuur en de strijd tegen corruptie.

Nederland
Tijdens de formatie liet Koeiman ook doorschemeren dat Curaçao iets moet doen aan de invloed van Nederland via de zogenaamde Consensus Rijkswetten. Daarin is het toezicht op onder meer de overheidsfinanciën en justitie en politie geregeld. Nederland heeft daarin een grote vinger in de pap en Koeiman wil dat veranderen.

Zelf het woord referendum viel tijdens de onderhandelingen. Daarmee doelde de partij van Koeiman, die nooit wat zag in de huidige autonome status, dat de bevolking van Curaçao wellicht uit het Koninkrijk zou moeten stappen.

Geen antwoord
Zo ver komt het voorlopig niet. Het woord staatkundige structuur of referendum is geschrapt in de tekst. Koeiman zegt nu dat het er om gaat dat Curaçao emancipeert en dat alles gericht moet worden op eigen ontwikkeling en waardigheid.


Gevraagd naar een tijdlijn, blijft Koeiman het antwoord schuldig. Hij vindt dat de aanpak van economische problemen eerste prioriteit moet zijn. Als het kan, samen met Nederland. “Rutte kwam hier met de boodschap dat we samen geld zouden verdienen”, aldus Koeiman

-0-0-0-