Vluchteling in de klas

Carlijn Jongerius (l), Julius Versteeg (m) en Noa Donker (r)

WILLEMSTAD - Aktham Abu Fakher, de Syrische vluchteling die in januari van dit jaar strandde op Curaçao, zit nog steeds vast op het eiland. Hij woont inmiddels in een appartement en werkt. Illegaal, want de overheid is de belofte om zijn papieren in orde te maken papieren niet nagekomen. 


Sinds zijn verhaal in de media is gekomen, twijfelt Aktham of dat zijn zaak geholpen heeft. Hij heeft er daarom voor gekozen om in principe niet meer in de media te verschijnen. Voor de kinderen van groep 7 en 8 op Klein College Curaçao maakte hij een uitzondering. 

Heftig
Vijf weken lang praten de leerlingen van deze school over UNICEF, de wereldkinderorganisatie van de Verenigde Naties. Dat gebeurt bij het vak 'Carrousel'. Een van de werkgroepen ging over de bescherming van vluchtelingen. Juf Kim Russel nodigde Aktham uit om zijn verhaal te doen aan de hand van vragen die de kinderen van de werkgroep hadden bedacht.

Na afloop van de interviewsessie zijn Julius Versteeg (9), Carlijn Jongerius (10) en Noa Donker (11) diep onder de indruk. "Het is ook heel bijzonder dat we een echte vluchteling in de klas hadden", zegt Noah. Alle drie vinden het vluchtverhaal van Aktham 'heftig'. Dat hij nu al drie jaar zijn vrouw en zoon niet heeft gezin, is ondenkbaar. Maar ook dat Curaçao hem in de gevangenis heeft gestopt., gaat er niet makkelijk in.

Vol
Julius zegt zelfs dat hij niet snapt dat Curaçao dat doet want 'er komen hier nooit vluchtelingen.' Carlijn voegt daaraan toe dat ook al zou Curaçao vol raken, dan nog mag je de deuren niet sluiten voor mensen die op de vlucht zijn voor hun leven. Als ze president zou zijn van Curaçao zou ze allemaal huizen laten bouwen voor de vluchtelingen.

De gelegenheidsklas van  juf Kim Russel
Noah denkt dat Curaçao daar iets te klein voor is. Ze heeft gelezen dat Curaçao geen regels heeft om vluchtelingen op te vangen of asielzoekers te helpen. "Maar als er nou eentje komt, dan moeten ze wel asiel kunnen krijgen."

Trillen
Na afloop lopen de drie gezamenlijk naar het hoofdgebouw van Klein College aan het begin van de straat. Julius loopt voorop en probeert zijn impressies een plek te geven. "Sommige kinderen hier zeuren dat ze een rot leven hebben. Dan moeten ze eens naar Aktham kijken en wie weet nog wel meer mensen. Ze zouden juist blij moeten zijn met hun leven." 

Carlijn valt hem bij. "En dan dat er vijftien meter van je huis een bom is gegooid. Heel erg en heel eng. Ik zou trillen, heel erg trillen."

-0-0-0-

Aktham zit sinds 19 januari ‘vast’ op Curaçao. Hij heeft ruim twee maanden in de gevangenis gezeten en is toen zonder papieren op straat gezet. Hij woont in Otrobanda en werkt illegaal bij verschillende bedrijven om geld te verdienen en zijn gezin in Syrië te onderhouden. Hij hoopt naar Canada te kunnen vertrekken, maar het is niet duidelijk of dat land hem wil ontvangen.